Emeklilerin zam hayali suya mı düşüyor?

Ankara 17. İş Mahkemesi bir işçi emeklisinin açtığı davada 'zam farkı' istemini kabul etti ve 4.2 milyon emekliye zam umudu doğdu. Ancak Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, kararın Yargıtay'dan döneceğini söyledi.

Emeklilerin zam hayali suya mı düşüyor?

2002 yılında Bülent Ecevit hükümetinin çıkardığı Bakanlar Kurulu kararına göre, çalışan ve emeklilere ek zam verildi. Ancak, karardan işçi emeklileri yararlanamadan iktidara gelen AK Parti hükümeti 2003’te bu kararnameyi kaldırdı.

2007 yılında Türkiye Emekli Derneği Üyesi Nadir Üşekçioğlu Ankara 17. İş Mahkemesi’nde dava açtı.

Dava dilekçesinde işçi ve memurlara verilen zamdan doğan farkın işçi emeklilerine de ödenmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Başvuruyu karara bağlayan mahkeme istemi kabul etti. Buna göre, davayı açan işçi emeklisine, eksik ödemeler toplamı olarak 1.837 TL ödenecek. Bu alacağa dava tarihinden itibaren yasal faizinin uygulanması ile de maaşı 771,96 TL’ye yükselecek.

Sosyal Güvenlik Kurumu'nun kararı temyiz etmesi bekleniyor. Karar Yargıtay tarafından da onaylanırsa, 2003 yılında emekli aylığı alan tüm emekliler eksik ödemeden kaynaklı aylık farklarını, yasal faizi eklenerek 2003’ten itibaren birikimli olarak alabilecekler. Bu durumda olan emekli sayısının 4 milyon 200 civarına olduğu belirtiliyor.

TEZEL: BÜYÜK İHTİMALLE YARGITAY'DAN DÖNER
Mahkemenin kararını NTV'ye değerlendiren Sosyal Güvenlik Müşavirleri Derneği Başkanı Ali Tezel şunları söyledi: "Umarım zam kapısı açılır ama pek fazla ümidim yok. Açılan davada işçi ve memur emeklileri arasındaki yüzde 2.5 fark yansıtılmalıydı dedi. Bunun yasal bir dayanağı yok. Büyük ihtimalle Yargıtay'dan döner. Mahkemenin verdiği karar yasal dayanaktan yoksun.

YARGITAY'DAN DÖNMEZSE NE KADAR ZAM OLACAK?
Yargıtay kararı onarsa aldıkları maaşa yüzde 9 zam yapılacak. 1000 lira maaş alıyorsa 90 lira zam alacak. 2003'ten bu yana geçen sürede şu anda aldıkları maaşın 2.5 katı kadar fark alacak. 1000 lira maaş alanın 2 bin 500 lira kadar birikmiş parası var."

Sayfa Yükleniyor...