Emeklilik için erken davranın

Emeklilerin aylık bağlanma çilesi 2010 yılında azalacak, emekliler maaşlarını 10 gün içinde alabilecekler.

Emeklilik için erken davranın

Emeklilikleri gelenler 6 ay, 1 yıl gibi uzun süreler emekli aylığı bağlanması için beklemek zorunda kalıyorlar. Emeklilik aylığı bağlanması için en uzun süre İstanbul'da bekleniyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürü Mustafa Kuruca'ya göre, yıllardan beri birikmiş olan, teknolojik koşulların yetersizliğinden dolayı manuel olarak yapılan işlemler nedeniyle vatandaşların hizmetlerinin toplanması ve emekli işlemlerinde sağlıklı bir sonuca gitmek için bir süre daha bu sıkıntılara katlanmak gerekecek.

2010 yılında aylık bağlama süresinin 10 güne düşürülmesi için Sosyal Güvenlik Kurumu'nun çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kuruca'nın tavsiyesi şöyle:
Vatandaşlarımızın emekliliklerinin gelmesini beklemeden, hizmetlerinin birleştirilmesi için bağlı bulundukları sigorta müdürlüklerine müracaat edip hizmet birleştirmelerini bir an önce yapmalarını tavsiye ediyoruz. Emekliliklerine 2 yıl, 3 yıl varken harekete geçmelerini tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımızın yedek subaylığı olabilir, bağlı bulunduğu askerlik kurumundan süresinin emekli sandığından istenmesi gerekebilir, Bağ-Kur hizmetleri varsa bunların toplanması, vergi borçları varsa kapatıp bir an önce hizmetlerini toplatmak için emekliliklerinin son günlerini beklemesinler.

Kuruca, ntvmsnbc'ye yaptığı açiklamada, aylık bağlama süresiyle ilgili yaşanan sorunlar ve sürenin kısaltılmasıyla ilgili olarak şu bilgileri verdi:

HEDEF 10 GÜNDE EMEKLİ AYLIĞI BAĞLAMAK
50’li yıllardan başlayarak günümüze kadar sisteme girilmemiş olan hizmetlerin de elektronik ortama aktarılmasıyla birlikte emekli aylığı işlemleri Kurum'un 10 gün içinde sonuca bağlamak hedefine ulaşmış olacağız.

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı üç ayrı kurum olarak bugüne kadar emeklilik aylıkları ile ilgili üç ayrı veri tabanı oluşturmuş, ona göre aylık bağlıyordu. Üç kurumun tek çatı altında birleştirmeden sonra hâlâ biz eski üç kurumun programları çerçevesinde emekli aylığı bağlama işlemlerini yürütürken, diğer yandan tek bir çatı altında toplamak ve tek bir emekli aylığı bağlama program ile ilgili bilgi işlem sistemimiz çalışmalarını yürütüyor. Tahmin ediyorum 2010 yılı içerisinde tek bir sisteme geçmiş olacağız.

BİR AYDA 43 BİN KİŞİYE EMEKLİ AYLIĞI BAĞLANDI
Vatandaşa 6 ay, 1 yıl gibi uzun sürelerde emekli aylığı bağlanmasının önüne geçebilmek için kısa-orta ve uzun vadede neler yapılacağı üzerine çalışmalar yapıldı. Şöyle bir şanssızlık yaşıyoruz. Mesela, 2008 yılında son bir ay içinde Türkiye genelinde 43 bin küsur aylık bağlanmış. Yazışmalardan, daha önceki sicil hatalarından, çalışmaların farklı yerlerde olmasından veya sigortalının yanlış hesaplamalarından dolayı emekli aylığının bağlanmasında gecikme ve sorunlar yaşanabiliyor.

ELİMİZ ÇOK RAHATLADI
Gecikmelerden dolayı vatandaşlardan eleştiriler geliyor. Bize biraz anlayış göstermelerini istiyoruz. Kurum başkanlığımız son emeklilik hizmet birleştirmelerinde bir genelge yayınlayarak işi o kadar kolaylaştırdı ki, şimdi taşra teşkilatları olarak elimiz çok rahatladı. Vatandaşlarımızın işlemlerini çok daha hızlı bir şekilde insiyatif alarak, belki eksikliklerini de görmezden gelerek aylıkları bağlıyoruz. Vatandaş beklemesin, mağdur olmasın diye konunun araştırmasına sonradan giriyoruz.

Türkiye genelinde son bir ayda 43 bin kişiye emekli aylığı bağlandı. İstanbul’da ise son bir ayda 9 bin 819 kişiye aylık bağlandı. Bir önceki yılla karşılaştırırsak; Türkiye genelinde 2008 Temmuz’unda 25 bin 291 SSK aylığı, 6 bin 451 Bağ-Kur aylığı bağlanmış. İstanbul'da 2008 Temmuz’da 5 bin 262 kişiye aylık bağlanmış.

İSTANBUL İÇİN HEDEF 40 GÜNDE AYLIK BAĞLAMAK
Emekli aylığı bağlamada 2008 ile 2009 yılını gün sayısı olarak karşılaştırdığımızda; İstanbul’da ortalama 102 günde aylık bağlanırken, bir ay öncesinde 62 güne düşürdük bunu. 2009 yılı sonunda diğer illerde 30 gün içerisinde, İstanbul için 40 gün içinde emekli aylığı bağlamayı hedefledik. i emekli aylığı bağlanmış olacak. 40 gün olarak hedefledik. Çalışmalarimiz hızlı bir şekilde devam ediyor.

İSTANBUL’DA AYLIK DAHA GEÇ BAĞLANIYOR 
İstanbul'un özelliği çok sayıda emekli aylığı talebinin olması. İkinci olarak da, İstanbul bütün Türkiye genelinde aylık bağlanacak olan kişilerin hizmetlerini diğer illere gönderiyor. Şöyle ki, ülkemizde yaşayan insanların bir şekilde İstanbul’a yolu düşmüş ve 1-ay 5 yıl gibi çalıştıktan sonra kendi illerine gitmişler. Bu kişilerin hizmetlerinin de İstanbul’dan gönderilmesi gerekiyor. Bu nedenlerle İstanbul’da aylık bağlanması daha fazla zaman alabiliyor.

EMEKLİLİK BAŞVURULARININ YÜZDE 10’U REDDEDİLİYOR
Davalık olanlar var. Başkasının hizmetlerini kendi hizmetleri gibi görebiliyor veya kulaktan dolma bilgilerle emekliliklerinin geldiğini iddia edebiliyorlar. Böyle emeklilik başvurularını reddediyoruz, fakat vatandaş bizim yaptığımız red işlemine karşı dava açabiliyor. Bu, 2 yıl- 3 yıl sürebiliyor. Sadece SSK’da çalışması olanların aylığını bağlamak çok kolay. Hemen başvurduğu ay içerisinde aylıklarını bağlayabiliyoruz. Fakat kişinin Bağ-Kur hizmeti varsa veya Emekli sandığı hizmeti varsa, burada yazışmalar yapılması gerekiyor. Sorun burada karşımıza çıkıyor. Reddettiğimiz emeklilik aylığı başvuruları ortalama yüzde 10’lara tekabül ediyor.

Sayfa Yükleniyor...