Otomatik bireysel emeklilik kaç kişiyi etkileyecek?

Aylardır tartışılan bireysel emeklilikte otomatik katılım netleşti ve tasarı Meclis'e sunuldu.

Otomatik bireysel emeklilik kaç kişiyi etkileyecek?

Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, TBMM Başkanlığına sunuldu.

Tasarıya göre, Türk vatandaşı olup 45 yaşını doldurmamış olanlardan ücret karşılığı çalışanlar, işverenin kanun hükümlerine göre düzenlediği bir emeklilik sözleşmesiyle emeklilik planına dahil edilecek. 

OTOMATİK BES KAÇ KİŞİYİ ETKİLEYECEK?

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli yaklaşık 6.7 milyon çalışanın otomatik bireysel emeklilik kapsamına alınmasını beklediklerinisöyledi.

Canikli 10 yıllık dönemde 90 milyar TL'lik tasarruf oluşturulmasını öngördüklerini söyledi.

ZATEN BİREYSEL EMEKLİLİKTE OLAN NE YAPACAK?

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre 22 Temmuz 2016 itibariyle Türkiye'de 6,4 milyon kişinin bireysel emekliliği bulunuyor.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Genel Sekreteri Mehmet Akif Eroğlu, Türkiye'de toplam ücretli çalışan sayısının 18 milyon, 45 yaş altındaki çalışan sayısının ise 13 milyon olduğunu belirterek, 45 yaş altındaki çalışanların sisteme otomatik olarak katılacağını ve her yıl iş hayatına katılan yaklaşık 800 bin kişinin de sisteme dahil olacağını tahmin ettiklerini bildirdi. 

BES'te planları bulunanların otomatik katılıma dahil olmalarının şart olmadığını vurgulayan Eroğlu, "Normal kendi planları olanlar otomatik katılımdan cayabilirler. Buradaki asıl hedef BES'i olmayan segment. BES'i olan vatandaşlarımız zaten sisteme girmişler, tasarruf ediyorlar, belli haklar kazanmışlar. Benim tavsiyem, sistemde var olanların kendi planlarına devam etmesidir." şeklinde konuştu.

"FAİZE DUYARLI VATANDAŞLAR İÇİN FAİZSİZ PLANLAR DA VAR"

Mehmet Akif Eroğlu, faize duyarlı vatandaşlar için faizsiz planların da bulunduğunu ifade ederek, şirketlerin belirleyeceği emeklilik şirketiyle çalışılacağını, bir şirketteki çalışanların farklı farklı şirketlere bağlı olmayacağını vurguladı.

Sektör olarak minimum 250 çalışanı bulunan şirketlerle bu işin başlamasını istediklerini dile getiren Eroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Son dönemde dünyada en büyük demografik değişim nüfusun yaşlanması olarak karşımıza çıkıyor. Artık insanlar emeklilik dönemindeki görece düşük gelirlerle daha uzun yaşıyor. Bu nedenle daha fazla tasarrufa ihtiyaç duyuluyor. Ayrıca, ülkemizde 2008 sonrasında iş yaşamına başlayan kişilerin, emekli aylığı bağlama oranlarının yaklaşık yüzde 50 seviyesinde olacağını dikkate aldığımızda, çalışanların emeklilik dönemlerinde ek gelir ihtiyaçlarının çok yüksek olduğu ve otomatik katılımın bu ek geliri sağlamadaki rolünün ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Bu itibarla sistemin başarılı olması bu gerçeklerin vatandaşlarımıza doğru anlatılmasına sistemin doğru ve iyi tanıtılmasına bağlıdır. Otomatik katılım modelinin doğru kurgulanması, sistemin sürdürülebilir başarısını sağlayacaktır. Bizim Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki hedefimizin orta vadede 700 milyar lira olması lazım. Yani GSMH'nin yüzde 30'unu hedeflemek lazım."

"BES'İN MİKRO İŞLETMELERE KADAR İNMESİNDE FAYDA VAR"

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Özgür Obalı da tasarının BES'e çok pozitif katkı sağlayacağını düşündüklerini belirterek, "Baştan beri otomatik katılımın çok önemli bir katkıda bulunacağına inandığımızı ifade ettik. Pilot uygulamaya da ilk giren şirketlerden biriyiz. Otomatik katılım BES'te yeni bir açılım sağlayacaktır." diye konuştu.

Obalı, küçük işletmelerde de bu sistemin yaygınlaşması gerektiğine dikkati çekerek, Türkiye'de istihdamın önemli lokomotifinin KOBİ'ler olduğu düşünüldüğünde sistemin büyük şirketlerle sınırlı kalmaması gerektiğini ve mikro işletmelere kadar inmesinde fayda olacağını vurguladı. 

Sayfa Yükleniyor...