Emlak piyasasını canlandırma çabası

İngiltere hükümeti, Northern Rock bankasının emlak kredi faaliyetlerini 2011 yılına kadar 14 milyar sterlinlik yeni kredilerle canlandıracağını açıkladı.

Emlak piyasasını canlandırma çabası

Newcastle merkezli bankanın bu yıl 5 milyar sterlin, 2010 yılında da 9 milyar sterlinlik yeni krediler açması bekleniyor.

Kredilerin yeni mevduatlar, mevcut kredilerin geri ödemeleri ve hükümetten aktarılacak kaynakla finanse edileceği belirtildi.

Söz konusu adım, kamulaştırılan bankanın yeniden yapılanması için yürütülen çalışmalar çerçevesinde atılıyor.

Maliye Bakanı Alistair Darling, bu adımın bankacılık sisteminin yeniden yapılanması için alınacak tedbirlerden biri olduğunu belirtti.

Darling, "Northern Rock hükümetten aktarılan paranın 18 milyar sterlinini geri ödedi. Ocak ayında, bankanın, emlak kredi piyasasının karşı karşıya olduğu sorunlar nedeniyle bu faaliyetlerini azatmasındansa kredi vermeye devam etmesinin daha iyi olacağını söylemiştim." dedi.

Darling, Northern Rock'ın satın alınan emlak değerinin yüzde 90'ına kadar kredi verebileceğini belirtti.

Northern Rock bankası 2007 yılında iflas etmiş, ardından geçtiğimiz yıl devlet tarafından kamulaştırılmıştı.

KONUT İNŞASI
İngiltere hükümetine, ülkeyi ekonomik durgunluktan çıkarmak amacıyla büyük bir konut inşaatı programı başlatması çağrısı yapıldı.

Müteahhit firmalar, belediyeler ve sendikalardan oluşan bir grup, önümüzdeki iki yıl zarfında uygun ücretlerle kiraya verilmek üzere 100.000 yeni konuta ihtiyaç duyulacağını belirtti.

Hükümet, iki yıl içinde 12.500 yeni konut imkânı yaratılması için çalışmalar yaptığını açıklamıştı.

Hükümet sözcüsü, bu doğrultuda yapılacak harcamaların uzun vadeli 8 milyar sterlinlik bir programın parçası olduğunu belirtti.

İngiltere hükümeti son yıllarda konutların mülkiyetinin bir emlak kuruluşuna ait olup belirli bir hissesinin bireylere satışına ya da uygun koşullarda kiralanmasına yönelik programlara ağırlık veriyor.

Küresel mali krizin etkisiyle yaşanan ekonomik durgunluk sonucunda emlak fiyatları düştü, açılan krediler ve imar çalışmaları da büyük düşüş gösterdi.

Herhangi bir adım atılmazsa, iki yıl zarfında inşaat sektöründe 450.000 iş kaybı olacağı tahmin ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...