Emlak sektöründe yeni dönem başlıyor: Kayıt dışılığın önüne geçilecek

Ticaret Bakanlığı'nın "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik"i Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenleme ile emlak işletmesi açmak için belge alma şartı getirildi. Belge almak için ise mesleki eğitim ve denetim gerekecek. Düzenlemede, haksız komisyon ve yanıltıcı ilan gibi tüketici mağduriyetine sebep olacak uygulamalara da idari ceza getirildi. ntv.com.tr'ye konuşan gayrimenkul sektörü temsilcileri, yeni düzenlemenin bazı noktalarda mağduriyet yaratacağını düşünse de genel anlamda olumlu olacağı görüşünde. İşte ayrıntılar...

Emlak sektöründe yeni dönem başlıyor: Kayıt dışılığın önüne geçilecek

Arife Selin Gürer / ntv.com.tr

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik değişikliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, yetki belgesi olmayanlar artık emlakçılık yapamayacak.

Mesleki eğitim ve deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, yeni düzenlemenin hizmet kalitesinin artırılmasına ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesine katkı sağlanacağını söyledi. Bundan böyle lise mezunu olmayan en az 100 saat mesleki eğitim almayan ve 6-12 ay arasında bir stajı veya bu işi daha önce yapmış değilse bir mesleki yeterlilik seviye 5 sınavına katılıp ancak böyle emlakçılık yapılabilecek. Bunun yanında sabıka olmayacak.

Emlak sektöründe yeni dönem başlıyor: Kayıt dışılığın önüne geçilecek - 1

Peki uygulama nasıl olacak? Sektör temsilcileri ntv.com.tr'ye açıkladı.

"KAYITDIŞI SONA ERECEK"

İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizamettn Aşa, yeni düzenleme ile  sektörün; 'Ayakçı' diye tabir edilen vergi mükellefi olmayan emlakçılardan ve kayıtdışı çalışanlardan temizleneceğini ifade etti.

Yaptıkları işe kalite ve disiplin gelmesi gerektiğini vurgulayan Aşa, uygulamayla sahte ve yanıltıcı ilanların da önüne geçileceğini belirterek, "Emlakçılık bir an önce hak ettiği seviyeye gelmeli" dedi. 

Emlak sektöründe yeni dönem başlıyor: Kayıt dışılığın önüne geçilecek - 2

"BİRTAKIM MAĞDURİYETLER YAŞANABİLİR"

Türkiye Tüm Emlak Müşavirleri Federasyonu (TEMFED) Başkanı Hacı Ali Taylan, 2018'den beri bu revizyonu beklediklerini ve tüketici mağduriyetlerini ciddi anlamda gidereceğini, yanlış çalışan emlakçılar için aydınlatıcı olacağını belirtti.

Her maddenin içerğinin önem taşıdığının altını çizen Taylan, "Yönetmelik kapsamında artık lise mezunu olmayan kişilerin emlakçılık yapamayacak olması şartı 2018 öncesinde aranmadı. Bu zorunluluk, bugün itibarıyla mesleğe girecekler için son derece olumlu bir adım. Ancak geçmişte Bakanlıkça odaya kaydolanlar mağdur olabilir" dedi.

"EMLAK DANIŞMANLARI DAHA FAZLA İTİBAR KAZANACAK"

Yapılan yönetmelik değişikliği ile gayrimenkul sektörünün güç, emlak danışmanlarının ise daha fazla itibar kazanacağını ifade eden Zingat.com Ticari Direktörü Eser Karaismailoğlu ise şu ifadeleri kullandı:  

"Ülkemizde emlakçılık faaliyetlerinin eğitimli, gerekli yetkinliğe ve iş tecrübesine sahip profesyoneller tarafından yürütülmesi tüketicinin almış olduğu hizmetin kalitesini kuşkusuz artıracak. İşletmelerin taşınmaz satış ilanlarının yayınlandığı ilan siteleri, yetki belgesine sahip olmayan işletmeleri üye yapamayacak, ilanlara ilişkin talep ve şikayetleri etkin şekilde sonuçlandıracak, ilan ve üyeliklere ilişkin ihtiyaç duyulan tüm bilgileri bakanlığa iletecek.

Yapılan düzenlemeler sayesinde yetkisiz verilen ve aldatıcı niteliği bulunan ilanların sebep olduğu haksız rekabet ve tüketici mağduriyetleri önleecek ve cezalandırılabilecek.  profesyonelleri aracılığıyla tüketicilerin ihtiyaçlarını karşılamayı amaçlayan bir platform olarak, yönetmeliği pozitif karşılıyoruz" dedi.

VİDEO: FAİZ DÜŞTÜ, SATIŞI HIZLANDI-ARŞİV

Sayfa Yükleniyor...