Emlak vergisi arttı mı, artmadı mı?

İşte ev sahiplerinin cevap aradığı soru...

Emlak vergisi arttı mı, artmadı mı?

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek Aralık 2010'da ev sahiplerine müjde vermiş ve 2011'de emlak vergilerinin aynı kalacağını açıklamıştı. Ancak bu söz lafta kaldı çünkü Bakanlar Kurulu'ndan ilgili karar çıkmadı. Bazı belediyeler de emlak vergisinde yasaya göre yapılması gereken yüzde 3.3'lük artışı gerçekleştirdi.

Vergi Uzmanı Şükrü Kızılot ise bu konuyu gündeme getirdi... İşte Kızılot'un gelecek ay ödenmeye başlayacak emlak vergisi ile ilgili yazısı...

"EMLAK VERGİSİ ARTTI MI ARTMADI MI?
Birkaç gündür, okurlarımız ısrarla soruyorlar: "2011 yılı emlak vergisi arttı mı artmadı mı?" Ardından devam ediyorlar:

"Arttı ise yüzde kaç oldu?" Sorular artmaya başlayınca, anladık ki bir şeyler oluyor!

YASA NE DİYOR?
Emlak Vergisi Kanunu'nun 29. maddesine göre:

- Emlak Vergisi değeri, her yıl bir önceki yıl vergi değerinin, aynı yıl için belirlenen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle bulunur (401 No.lu VUK Tebliği ile yeniden değerleme oranı 7.7 olarak açıklandı).

- Bakanlar Kurulu, artış oranını sıfıra kadar indirmeye veya yeniden değerleme oranına kadar artırmaya yetkilidir. Demek ki 2011 yılı emlak vergisi değeri, normalde yüzde 7.7 oranının yansı kadar artıyor. Ancak Bakanlar Kurulu isterse, artış oranını sıfıra indirebiliyor ya da yüzde 7.7'ye yükseltebiliyor.

MALİYE BAKANI NE DEDİ?
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek 2 Aralık 2010 tarihinde, 22 milyon gayrimenkul sahibini sevindiren bir açıklama yaptı ve 2011 yılı emlak vergilerinde artış olmayacağı müjdesini verdi.

Buna göre, (özellikli bazı durumlar dışında) 2010 yılında ödenen emlak vergisinin aynısı, 2011 yılında da ödenecekti. Bununla ilgili olarak da Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanacaktı.
Ancak, Maliye Bakanı'nın açıklamasının ardından 2 ay gibi bir süre geçmesine rağmen, Bakanlar Kurulu Kararı bir türlü yayımlanmadı.

Emlak vergisinin birinci taksiti Mart-Mayıs 2011 ayları içinde ödeneceği için şu an itibariyle vatandaşlar henüz vergi ödemeye başlamadılar ama tedirginler.

BELEDİYELER NE YAPIYOR?
Maliye Bakanı 2011 yılı emlak vergilerinde artış yapılmayacağını açıkladı ama bazı belediyeler, artış yapılmayacağına dair kararnamenin yayımlanmasını beklemeden, vergi artışına başladılar bile...

Okurlarımızdan Tamer Özkan Kadıköy Belediyesi tarafından 2011 yılı için tahakkuk ettirilen emlak vergisini 2010 yılı tahakkuk fişi ile birlikte göndermiş. Dikkatle bakıyoruz, 2011 yılı emlak vergisi yüzde 3.85 oranında artırılmış bile! İstanbul'da araştırdık. Pendik, Şişli ve Göktürk belediyeleri de vergileri arttırmış. Arnavutköy, Maltepe ve Sarıyer belediyelerinde şu anda bir artış yok.

FIKRA GİBİ
Bakar mısınız şu olaya...
Bazı belediyeler 2011 yılı emlak vergilerini artırmışlar.
Bazı belediyeler ise artırmamışlar! Fıkra gibi...
Emlak vergisi, yaklaşık 22 milyon vatandaşı ilgilendiriyor. Maliye Bakanının artış olmayacağını 2 Aralık'ta açıkladığından bu yana iki ay geçti.
Bakanlar Kurulu karan iki aydır çıkmadı. Oysa imza için iki saat bile gerekmiyor.
Bakanlar Kurulu toplandığında ya da toplanmıyorsa bununla ilgili kararname elden dolaştırılarak imza işi tamamlansın, bu işkence de bir an önce bitsin.
Vatandaşla belediye de karşı karşıya gelmesin..."

Sayfa Yükleniyor...