Emtia ve hisse senedinde fırsat var

1987 yılındaki ‘kara pazartesi’yi önceden tahmin eden Marc Faber, 2009’da makroekonomiyi iyileştirecek bir faktör görmediğini, ancak emtia ve hisse senedi piyasalarından kâr edilebileceğini söyledi.

Emtia ve hisse senedinde fırsat var

1987 yılında yaşanan ‘kara pazartesi’yi doğru tahmin etmesiyle ‘doktor kıyamet’ lakabını alan yatırım danışmanı Marc Faber, ekonomiyle piyasaların ayrı değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

CNBC Europe’un sorularını yanıtlayan Faber’e göre, ekonomik tablo olumsuz olsa da piyasalar çekici yatırım alternatifleri sunacak.

Faber şunları söyledi: “2009’da makroekonomiyi iyileştirecek bir faktör göremiyorum. Ancak, özellikle emtia ve hisse senedi piyasalarından kâr edilebilir. Hisse senetlerinin 21 Kasım’da dip yapmasının ardından yüzde 20 ralli yaşandı. Şimdi tekrar bir sakinleşme sürecine girildi. Bu çerçevede altının fiyatı dirençli görünüyor ve madencilik şirketlerine yatırım yapmak da akıllıca olur. Çünkü, kriz dolayısıyla maden araştırmacılığı da durgunluğa girdi. Dolayısıyla, toparlandığında maden ve emtiada arz artmamış olacağından fiyat yükselecektir.”

RUSYA VE ÇİN’DE GÜÇLÜ TOPARLANMA OLASI
Krizden etkilenen gelişen ülke piyasalarını da değerlendiren Faber “Küresel ekonomide ABD tüketici, gelişen ülkeler ise üretici. Üretici ülkeler elbette krizden etkilendi ancak Asya gibi 1997-98 krizinden sonra risk düzeyini azaltmış gelişen ülkelerin finansal durumu sağlam. Asya piyasalarında, getirileri yüzde 7-8’lere varan bonolar cazip bir yatırım enstrümanı. Ayrıca, Rusya Borsası yüzde 70, Çin Borsası yüzde 60 değer kaybetmiş görünüyor. Bu borsalarda da 2009’da devam edecek dalgalanmalarda güçlü bir toparlanma olası” dedi.

PİYASA KENDİ HALİNE BIRAKILMALI
Faber, durgunluktan çıkmak için devletin müdahale etmemesi gerektiğini belirterek, piyasanın kendi haline bırakılmasının önemine dikkat çekti. Faber “Mali politikaların bütçe açığına yol açması ve gevşek para politikaları, krizden çıkıldığında enflasyonist baskı oluşturacak. Ayrıca, devlet müdahaleleri piyasalarda dalgalandırmayı arttırıp doları zayıflatıyor. Fed’in politikaları bence olumsuz” diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...