En büyük 1000 bankanın 15'i Türk

Dünya'nın en büyük 1000 bankası arasında Türkiye'den 15 banka yer aldı.

En büyük 1000 bankanın 15'i Türk

The Banker Dergisi'nin açıkladığı "Dünyanın En Büyük 1000 Bankası" sıralamasında İş Bankası 101'inci, Akbank 106'ıncı oldu. 15 Türk bankasının girdiği listesinin ilk sırasında ise geçen yıl dördüncü olan JPMorgan yer alıyor.

The Banker Dergisi'nin Temmuz 2009 sayısında yer alan ve bankaların Seviye 1 sermayesine (Tier 1 capital) göre sıralandığı listeye göre İş Bankası 8.5 milyar dolar tutarındaki Seviye 1 sermaye ve 72.9 milyar dolar aktifiyle Türk bankaları içinde birinci sırada yer aldı.

Dergide "Dünyanın En Büyük 1,000 Bankası" sıralamasına giren Türk bankalarının tamamının 2008'de kârlı kalmayı başardığı ancak sıralamalarda liranın dolar karşısındaki sert değer kaybının Türk bankalarını listede aşağı çektiği yorumuna yer verildi.

Listede yer alan tüm bankaların para birimi olarak dolar cinsinden değerlerinin karşılaştırıldığı hatırlatılan araştırmada, bu nedenle Türk bankalarının lira cinsinden sermayeleri artsa bile kur farkından dolayı listede yer kaybettikleri belirtildi.

Dergi, listede Türk bankaları arasında ilk üç sırasında yer alan İş Bankası, Akbank ve Garanti Bankası'nın yerlerinin değişmediğini ancak bu 3 bankanın da ve finansman koşullardaki bozulmalar nedeniyle gelirlerinde dolar bazında yüzde 35'in üzerinde azalış yaşadıkları vurgulandı.

Türk bankacılık sektörü ile ilgili görüş şöyle devam etti: "Buna karşın Türk bankaları arasında genişlemenin desteklenmesine yardımcı olmak için ödenmiş sermayesini Temmuz 2008'de üçe katlayarak hızlı büyüyen Bank Asya'nın performansı göze çarpıyor. Bu, bankanın listede 235 sıra birden atlayarak 520'inci sıraya yükselmesini sağladı, ayrıca bankanın kârı da yüzde 35 arttı."

Küresel krizi, en büyük 1000 bankanın kârındaki düşüşte en önemli etken olarak nitelendiren dergi, geçen yıl 780 milyar dolar olan listede yer alan 1000 bankanın toplam kârının bu yıl yüzde 85.3 azalarak 115 milyar dolara geriliğine dikkat çekti.

Sayfa Yükleniyor...