En güçlü üç adaydan biri Derviş

IMF Başkanı Strauss-Kahn'ın istifasıyla gözler başkan adaylarına çevrildi. İngiliz Guardian Gazetesi, en güçlü üç adaydan birinin Kemal Derviş olduğunu belirtti. Derviş başkan olursa gelişmekte olan ülkeden gelen ilk başkan olacak.

En güçlü üç adaydan biri Derviş

Taciz suçlaması nedeniyle tutuklanan Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın istifası sonrası gözler yeni başkan adaylarına çevrildi


İngiliz Guardian Gazetesi Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde. Eski İngiltere Başbakanı Gordon Brown ve Eski Devlet Bakanı Kemal Derviş'i en güçlü adaylar olarak gösterdi.

Derviş'in Washington'la güçlü bağları olduğunu kaydeden gazete, dünya genelinde de saygın bir yere sahip olduğu yorumunu yaptı.

Financial Times gazetesi ise yeni IMF başkanının kim olması gerektiği konusunda fikir birliği sağlanamadığına dikkat çekiyor.

Gazetede şu ifadeler yer alıyor: "Brezilya ve Güney Afrika bu görevin gelenekselleşmiş olduğu üzere Avrupa'dan bir isme gitmesine artık bir son verilmesi yolunda arzularını dile getirdi. Şili ve Çin de herhangi bir aday göstermeseler de seçilecek kişinin, bu göreve layık biri isim olması gereğine değindi."

Gazete, IMF başkanlığı için önde giden isimler arasında Fransa Maliye Bakanı Christine Lagarde, Brookings Enstitüsü Başkan Yardımcısı Kemal Derviş ve Singapur Maliye Bakanı Tharman Shanmugaratnam'ın adını sayıyor.

ALMANYA FAKTÖRÜ
Geleneksel olarak IMF başkanları Avrupa'dan, Dünya Bankası başkanları ABD'den seçiliyor. Avrupa'nın içinde bulunduğu durum dikkate alındığında yeni başkanın gelişmekte olan ülkelerden birinden olması gerektiği görüşü ortaya atılıyor. Ancak AB'nin en büyük ekonomisine sahip olan Almanya'nın yeni başkanın seçiminde önemli rol oynayacağı belirtiliyor.

EN ÇOK BAŞKAN FRANSA'DAN
MF tarihine bakıldığında başkanın en çok Fransa'dan çıktığı görülüyor. 1946 yılından bu yana 10 başkanın görev yaptığı kurumda 4 kez Fransız başkan yer aldı. IMF'de iki İsveçli, bir Alman, bir İspanyol, bir Belçikalı, bir Hollandalı görev yaptı.

DERVİŞ VE LAGARDE TARİHE GEÇECEK
IMF gelişmekte olan ülkelerden hiç başkan seçmedi. Derviş'in başkan olması durumunda bir ilk yaşanacak. Fransa Maliye Bakanı Lagarde da yeni başkan olursa IMF tarihindeki ilk kadın başkan olarak tarihe geçecek.

2010'DA 91.7 MİLYAR DOLAR KREDİ VERDİ
Geçen yıl 91,7 milyar dolar tutarında acil krediye onay verirken, Avrupa'daki kurtarma paketlerinin üçte birini sağlayan IMF'de ABD'nin yüzde 16.8, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin birlikte yüzde 14.4 oy hakkı bulunuyor.

Sayfa Yükleniyor...