Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan ‘Rus üssü’ yalanlaması

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Akkuyu’ya yapılacak nükleer santrale karşılık olarak Rusya'ya askeri üs verilmesi için herhangi bir görüşme olmadığını söyledi.

Enerji Bakanı Taner Yıldız’dan ‘Rus üssü’ yalanlaması

KAYSERİ- Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti Kocasinan 5. Olağan Kongresi öncesinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı.

Yıldız’a "TBMM'deki konuşmanızda, Akkuyu ve Sinop nükleer santralleri dışında üçüncü bir santral yapılmayacağı yönünde bir intiba oluştu. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu yöneltildi.

Yıldız, bakanlık bütçesi konuşulurken "İğne Ada'da kesinleşmiş bir nükleer güç santrali var mı?" diye soru yöneltildiğini söyledi.

Konunun yanlış aktarıldığını ifade eden Yıldız, “Bir ve ikinci nükleer güç santralini yaptıktan sonra bunlarla alakalı hedefleri ortaya koyacağımızı söylemiştik ama İğne Ada ile alakalı 'buraya santral yapılacak mı?' diye sorulduğunda 'Hayır, burayla alakalı şu anda netleşmiş bilgi ve çalışma yok' diye söyledim. Yanlış aktarılmış” dedi.

Yıldız, “Akdeniz'e yapılacak Akkuyu Nükleer Santrali karşılığında Rusya'ya bir üs verileceğini söylüyor. Böyle bir şey var mı?" şeklindeki soru üzerine ise "Herhangi bir görüşme olmamıştır, müzakere söz konusu değildir. Bu, yalnızca AK Parti hükümetlerini yıpratmak, Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Başbakanımız yıpratmaktan öte bir amaç taşımamaktadır" şeklinde konuştu.

"Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupa ülkelerinin gaz ihtiyacı varsa Türkiye'den alsınlar sözünü nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine de Yıldız, Türkiye'nin Rusya, Rusya'nın da Türkiye için önemli bir ülke olduğunu belirtti.

Yıldız, “Güney akımın askıya alındığını ve durdurulduğunu sayın Putin Türkiye'de deklare etti. Biz, bu konunun tarafı değiliz. AB ile Rusya arasında olan güney akımın ortaklarının yine AB üyesi ülkeler tarafından oluşturulduğu bir projeden bahsediyoruz. O yüzden Türkiye eğer önüne bir proje fırsatı konuluyorsa bunu değerlendireceğini söylemiştir. Bununla alakalı çalışmalarımızı başlattık. Rusya ve Türkiye stratejik projeler geliştirilen komşu iki ülkedir" dedi.

Sayfa Yükleniyor...