Enerji Verimliliği Derneği sabit saat açıklaması

Türkiye’nin 2016 yılından bu yana kullandığı sabit saat uygulaması Avrupa ülkelerine de örnek oldu. Zamanında çok sayıda ülkenin Türkiye’nin bu kararını eleştirdiği hatırlatan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, “Şimdi bu ülkeler, 2021’den itibaren, yani Türkiye’nin tek saati kabul ettiği tarihten 5 yıl sonra, sabit saat uygulamasına geçecek. Bu da zamanında Türkiye’ye yapılan ön yargılı eleştirilerin ne kadar temelsiz olduğunun; Türkiye’nin enerji politikalarının doğruluğunun en önemli göstergesi” ifadelerini kullandı.

Enerji Verimliliği Derneği sabit saat açıklaması

Türkiye’nin 2016 yılında geçtiği sabit saat uygulaması dünyaya yayılıyor… Avrupa Birliği geçtiğimiz haftalarda, üye ülkelerin yılda iki kez saat değiştirmesinin önüne geçecek bir karara imza atarken, ülkelerin 2020’ye kadar yaz da kış saatleri arasında bir seçim yapmasına hükmetmişti.

Buna göre Avrupa Birliği üyesi ülkeler, verecekleri kararla ya yaz saatini ya da kış saatini tek saat olarak kabul edecek. Yaz saatini seçen ülkeler Mart 2021’de; kış saatini seçen ülkeler ise Ekim 2021’de ayarlayacakları saatlerle yola devam edecek.

Enerji Verimliliği Derneği sabit saat açıklaması - 1 Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın.

5 YIL SONRA AYNI UYGULAMAYA GEÇİYORLAR

Sabit saat uygulamasının dünyadaki öncü ülkelerinden biri de Türkiye. Güneş ışığının daha verimli kullanılarak enerji harcamalarından önemli ölçüde tasarruf edilmesini sağlayan sabit saat uygulaması, Türkiye’de 2016 yılında yürürlüğe girmişti.

Zamanında çok sayıda ülkenin Türkiye’nin bu kararını eleştirdiği hatırlatan Enerji Verimliliği Derneği Başkanı Murat Kalsın, “Şimdi bu ülkeler, 2021’den itibaren, yani Türkiye’nin sabit saati kabul ettiği tarihten 5 yıl sonra, sabit saat uygulamasına geçecek. Bu da zamanında Türkiye’ye yapılan ön yargılı eleştirilerin ne kadar temelsiz olduğunun; Türkiye’nin enerji politikalarının doğruluğunun en önemli göstergesi” ifadelerini kullandı.

YILDA 1 MİLYAR TL’LİK TASARRUF SAĞLIYOR

Türkiye’nin öncülük ettiği sabit saat uygulamasının önemli araştırmalara ve raporlara dayandığının altını çizen Murat Kalsın, “Yapılan araştırmalara göre; Türkiye’de sabit saat uygulamasına geçilmesi enerji harcamalarında da yılda yaklaşık 1 milyar TL’lik tasarrufu beraberinde getirmiş durumda. Bu alanda yaptığımız liderlik ülkemiz enerji sektörünün sahip olduğu deneyim ve öngörünün bir göstergesi” dedi.

AB Komisyonu’nun geçen yıl ‘sabit saat’ uygulaması hakkında yaptığı ankete 4,6 milyon kişi katılmış ve anket sonucunda yüzde 84 oranında kişi, yazın ve kışın farklı saat uygulanmasına son verilmesi yönünde görüş bildirmişti.

MART VE EKİM AYLARINDA SAATLER DEĞİŞTİRİLİYOR

Avrupa’da sabit saat uygulamasına geçilmesini öngören karar, geçtiğimiz haftalarda Fransa’nın Strazburg kentindeki Avrupa Parlamentosu toplantısında alınmıştı. Oylamada vekiller, tek saat uygulamasını öngören tasarıyı 192’ye karşılık 410 oyla kabul etmişti. 

Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelerde her yılın mart ayının son pazar gününde saatler 1 saat ileri alınırken, ekim ayının son pazar gününde de saatler 1 saat geri alınıyor.

ABD’de de Trump ‘sabit saat’i tartışmaya açtı Avrupa dışında sabit saat uygulamasını tartışan bir diğer ülke de ABD. Son olarak geçtiğimiz ay içinde Twitter’dan bir açıklama yapan ABD Başkanı Donald Trump, “Benim açımdan yaz saati uygulamasının kalıcı olmasında bir mahsur yok” ifadelerini kullanmıştı.

Sayfa Yükleniyor...