‘Enflasyon düşer’ dedi, faizde şok indirime gitti

Enflasyonda düşüşün süreceğini önğören Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, kısa vadeli faiz oranlarını 1.25 puan indirerek yüzde 15’e çekti.

‘Enflasyon düşer’ dedi, faizde şok indirime gitti

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın son toplantısında faizde şok indirime gitti.

Kurul borçlanma faizini yüzde 16.25’ten yüzde 15’e düşürdü. Borç verme faizi de yüzde 18.75’ten yüzde 17.50’ye çekildi. CNBC-e anketinde yarım puanlık indirim bekleniyordu.

Kurul açıklamasında şöyle denildi: “Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın derinleştiğine işaret etmektedir. Uluslararası kredi piyasalarındaki ve küresel ekonomideki sorunların iç ve dış talebi uzunca bir müddet sınırlamaya devam edeceği ve bu çerçevede enflasyon üzerindeki aşağı yönlü baskıların süreceği düşünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki gelişmeler enflasyonu olumlu etkilemektedir.

Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde enflasyonda belirgin bir düşüş olacağını öngören Kurul, kısa vadeli faizlerin 125 baz puan indirilmesine karar vermiştir.”

BELİRSİZLİKLER YÜKSEK SEVİYEDE
Küresel finans piyasalarındaki sorunların reel üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviye olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir.

Bundan sonraki faiz indiriminin miktarı ve zamanlaması enflasyon görünümünü etkileyen unsurlardaki gelişmelere bağlı olacaktır. Enflasyon görünümüne ilişkin açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin, kurulun geleceğe yönelik duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır” denildi.

ŞAHİNÖZ: MB DARALMADAN ENDİŞE EDİYOR
Merkez Bankası’nın faiz kararını değerlendiren Eczacıbaşı Holding Başekonomisti Erkin Şahinöz şunları söyledi: “Merkez Bankası, piyasa beklentisinden yüksek, şok bir faiz indirimi yaptı. Geride bıraktığımız haftalarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülke merkez bankalarından bunu görmüştük. Merkez Bankası büyümedeki yavaşlamanın daralmaya dönüştüğünün farkında ve bundan da endişeli. Bunun uzun sürmesinden korkuyor. Yarın hisse senetleri piyasası açısından faiz indirimi pozitif olacak. Ancak kur üzerinde aynı şekilde pozitif etki yaratır diyemeyiz, kur üzerindeki baskıyı yukarı yönde artırma ihtimali var.”

Sayfa Yükleniyor...