Mehmet Şimşek: Enflasyon seneye hızlı düşebilir

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Forum İstanbul'da yaptığı konuşmada enflasyonda 2016'da daha hızlı düşüş olabileceğini söyledi.

Mehmet Şimşek: Enflasyon seneye hızlı düşebilir

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Forum İstanbul'da yaptığı konuşmada "Enflasyon 2016'da daha hızlı düşüş trendi yakalayacaktır. Bu yıl yağış ve tarımsal hasıla açısından olumlu bir yıl olacak. Bu, yılın 2. yarısında gıdaya yansıyabilir ve ikinci yarıda enflasyonu aşağı çekebilir. Gıda etkisi ile enflasyonda yılın ikinci yarısı özellikle 2016'da hızlı düşüş olacak" dedi.

Cari açık rakamlarına da değinen Şimşek cari açıktaki enerji kaynaklı daralmayı yeni göreceklerini söyleyerek petroldeki düşüşün Mayıs'tan itibaren enflasyona etki edeceğini belirtti.

Enflasyonla mücadele konusunda MB'nin elini güçlendirmek gerektiğine işaret eden Şimşek, MB'ye sıkı maliye politikası ile destek vermeleri gerektiğini söyledi. Maliye Bakanı, "İkiz açıkla mücadelede sıkı para politikası önemli, bu açığa toleransımız yok" dedi.

Şimşek hane halkının 191 milyar dolar, devletin 35 milyar dolar net döviz birikimi olduğu bilgisini verdi. Şimşek tasarruflar yüzde 19'u aşarsa cari açığın yüzde 2 seviyesine inebileceğine işaret etti. Bütçenin beşte birini eğitime harcadıklarını belirten Şimşek, eğitimin kalitesinde iyileşme olduğunu söyledi.

Şimşek, tüm kadınların üniversite eğitimi almasını hedeflediklerini ifade etti. Maliye Bakanı Şimşek, "Sermaye piyasalarının geliştirilmesi için reform planımız var" dedi.

Ar-ge konusunda da açıklamada bulunan Şimşek, ar-geye verilen tüm vergi teşviklerini tasarıma da vereceklerini belirterek, hedeflerinin patent başvurularında Avrupa'da ilk üçe girebilmek olduğunun altını çizdi. Şimşek marka başvuruları konusunda türkiye'nin Avrupa'da birinci sırada olduğunu dile getirdi.

Sayfa Yükleniyor...