Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası, yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 8'den yüzde 8,5'e yükseltti. Başkan Çetinkaya "Tüm göstergelerde hissedilir iyileşme olana kadar sıkı duruşumuzu koruyor olacağız" mesajı verdi.

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Çetinkaya konuşmasında şu mesajları verdi: "Alınan teşvik ve tedbirlerin katkısıyla ekonomide kademeli bir toparlanma eğilimi gözlenmekte. İktisadi faaliyette canlanma ikinci çeyrekten itibaren güç kazanacak.
Enflasyonda yıl içinde gözlenen baz etkilenmeli dalgalanmadan ziyade, enflasyonun ana eğilimindeki gelişmelere odaklanıyoruz. Alınan önlemlerin de katkısıyla son aylarda Türk lirası cinsinden ticari kredi büyümesinin ivme kazandığını gözlemliyoruz.

Sıkı para politikası duruşunun katkısıyla önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün başlaması beklenmektedir. Bununla birlikte, enflasyonda kısa süre içinde gözlenen hızlı yükseliş, fiyatlama davranışlarının yakından takip edilmesini gerektirmektedir.

Para politikası yukarı esnekliğini koruyarak riskleri sınırlayacak ve dengeleyebilecek şekildi, duruş sıkı. Sadeleşme hedefimizi koruyoruz.

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti - 1

"GEREKİRSE EK SIKILAŞTIRMA YAPABİLİRİZ"

Enflasyonda orta vadeli görünümü dikkate alıyoruz, geçici dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklanmaya devam edeeceğiz. Para politikasında kayda değer sıkılaştırma yaptık. Bu sıkı duruş devam edecek, gerekirse ek sıkılaştırma da yapabiliriz. Tüm göstergelerde hissedilir iyileşme olana kadar sıkı duruşumuzu koruyor olacağız.

"ENFLASYON YILIN İKİNCİ YARISINDA TEK HANEYE İNER"

Bu yıl için enflasyonda dalgalı seyir izleme ihtimalimiz yüksek. Enflasyonun yılın ikinci yarısında tek haneye gerileyeceğini düşünüyoruz."

ENFLASYON TAHMİNİNE YARIM PUANLIK AYAR

Merkez Bankası Başkanı, 2017 sonu enflasyon tahmininin yüzde 8'den yüzde 8,5'e yükseltildiğini açıkladı. 2018 sonu tahmini de yüzde 6'dan yüzde 6,4'e çıkarıldı.

Merkez Bankası, enflasyonun orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyor.

Sayfa Yükleniyor...