Enflasyon tahmini yüzde 6.9'a çıktı

Merkez Bankası yıl sonu enflasyon tahminini 1 puan artırarak yüzde 6.9'a yükseltti.

Enflasyon tahmini yüzde 6.9'a çıktı

Merkez Bankası'nın yeni Başkanı Erdem Başçı, yılın ikinci enflasyon raporunu açıkladı.

Başçı şunları söyledi: "Yeni politikamızda fiyat istikrarı önceliğini korurken finansal istikrar da destekleyici bir araç.

Alınan tedbirler sonucu net kısa vadeli sermaye girişleri azaldı, kredi artış hızındaki ivmelenme durdu, mevduatın vadesi uzamaya başladı. İlk çeyrekte parasal duruş daha temkinli bir duruma getirildi.

Kredilerin hızındaki yavaşlama makul görülen seviyeye henüz inmedi. İkinci çeyrekte kredi kullanımının ivme kaybetmeye devam edeceğini tahmin ediyoruz.

ÖMRÜMDE İLK KEZ İNGİLTERE'YLE AYNIYIZ
Ömrümde ilk kez İngiltere ve Türkiye'de enflasyon aynı oranda. Orta vadeli enflasyon beklentileri ilk çeyrekte sınırlı artış gösterdi. Türkiye'de istihdam rekor hızda artıyor.

Ekonomide henüz aşırı ısınma olmaması dış talebin zayıf seyrinden kaynaklanıyor. Dış talep kademeli ve yavaş toparlanmaya devam edecek.

Petrol ve diğer ithalat fiyatlarındaki artış enflasyon tahminini yarım puan artırıcı yönde etkiledi. Petrol fiyatı tahminimiz 115 dolar (önceki 95).

ENFLASYON TAHMİNİ 1 PUAN ARTTI
Enflasyon yüzde 70 olasılıkla 2011 yılı sonunda orta noktası yüzde 6.9 (önceki 5.9) olmak üzere yüzde 5.6 İle yüzde 8.2 aralığında, 2012 yılı sonunda orta noktası yüzde 5.2 (önceki 5.1) olmak üzere yüzde 3.4  ile yüzde 7 aralığında olacak. Enflasyon orta vadede %5 civarında istikrar kazanacak.

Süregelen parasal sıkılaştırmanın etkisi 2. çeyrekten itibaren belirginleşecek, gerekirse ilave tedbirler alacağız."

ÇOK SAĞLAM BİR GEMİ ALDIM
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başçı, "Çok sağlamlaştırılmış bir gemi aldım. Ancak denizler hala dalgalı. Gemiyi sağlamlaştırmaya devam edeceğiz" dedi.

Başçı kendisinden boşalan başkan yardımcılığı için bir isim önerdiğini, süecin ilerlediğini söyledi.

ÇILGIN PROJE HEYECAN VERİCİ
Çılgın projenin 10 milyar dolarlık maliyetini değerlendiren Başçı, "Şu an bir şey söyleyemem. Projeyi dün biz de ilk defa öğrendik. Heyecanlandık. Heyecan verici bir proje olarak bulduk" diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...