‘Enseyi karartmayın, krize göğüs gereriz’

Bütçe sunumunu yapan Maliye Bakanı Unakıtan, Türkiye’nin krize hazırlıklı yakalandığını belirterek, “Türkiye’de kimse enseyi karartmasın; bizi iyi günler bekliyor” dedi. Unakıtan, “Altınları yastık altından çıkarıp, ekonomiye kazandırın” diye konuştu.

‘Enseyi karartmayın, krize göğüs gereriz’

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Meclis’te 2009 bütçesinin sunumunu yaptı.

Dünyada alınan önlemlerin piyasaları yatıştırmaya yetmediğine dikkat çeken Unakıtan, “Para vermekle bu iş olmuyor. Güven ve istikrarı sağlayacak başka yapısal tedbirlerin alınması lazım. Bu tedbirler de yanlış sistemin düzeltilmesinden geçiyor. Mevcut sistemin değişmesi lazım. Bu dünya krizi sona ererse bütün dünya millitleri bir ‘oh’ çekecek” dedi.

Unakıtan, krizin etkilerinin en aza indirilmesi için finans kesimi ile reel kesim arasındaki kredi kanalının iyi işler hale gelmesi gerektiğini ve bu süreçte bankacılık sektörüne önemli, bir rol düştüğünü de belirterek, şunları söyledi: “Reel sektör ile bankacılık sektörü arasındaki işbirliğinin her zaman güçlü tutulması gerekir. Bankalarımızın reel sektöre yönelik olarak yeterli likiditeyi sağlamak yönünde gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyorum. Çünkü bankacılık sistemimiz reel ekonomiyi rahatlıkla destekleyebilecek güçtedir.”

HAZIRLIKLI YAKALANDIK, KUYRUKLAR YOK
Türkiye’nin bugüne kadar kendi içinden çıkan krizlerle uğraştığını kaydeden Unakıtan, “Bu kriz Türkiye’nin değil dünyanın krizi. Biz bu krize hazırlıklı olarak yakalandık. Şimdi gece 12.00’de trafik ha böyle. Ne tüp kuyruğu, ne gaz kuyruğu, ne yağ kuyruğu var” diye konuştu.

Türkiye’nin avantajlarına ve olumlu konumuna rağmen krizden etkilendiğini, etkileneceğini ifade eden Unakıtan, “Ticaret daralacak, büyüme düşecek ve işsizlik de bir miktar artacak” dedi.

YÜZDE 3’LÜK BÜYÜME TAKDİR EDİLMELİ
Türkiye’nin dokuz aylık dönemde yüzde 3 büyümesinin takdirle karşılanması gerektiğini belirten Unakıtan, Türkiye için resesyonun söz konusu olmadığını söyledi.

ALTINLARI EKONOMİYE KAZANDIRIN
Unakıtan, 2003 yılından bugüne kadar 4.6 milyar dolarlık altın ihracı yapılırken, 24.3 milyar dolarlık altın ithal edildiğini kaydetti. 5 yılda 23 milyar dolarlık altının yastık altına gittiğini kaydeden Unakıtan, “Millet olarak yastık altında ciddi miktarda altın biriktirdiğimizi görüyorum. Halkımızdan şunu rica ediyorum: Lütfen yastık altındaki bu varlıkları ekonomiye kazandırsınlar” diye konuştu.

KİMSE ENYESİ KARARTMASIN
Krizle birlikte Türkiye’nin önünde fırsatlar olduğuna da işaret eden Unakıtan, konuşmasına şöyle devam etti: “Cari açığımızı, enflasyonumuzu kalıcı olarak düşürülebiliriz. Ondan sonra özel sektörün ara malları üretim ve verimliliğini sürekli olarak artırabiliriz. Türkiye’nin iç dinamiklerini ve güçlü yanlarını ortaya çıkarmamız lazım. Önümüzdeki dönemde ihracatı artırmanın yolunu ararken ithalatımızı azaltacak, katma değeri yüksek, bilgi ve teknoloji yoğun üretime geçmeliyiz. Türkiye bunlara geçmeye başladı. Türkiye’de kimse enseyi karartmasın. Türkiye’yi iyi günler bekliyor. Dünyadaki bu krizler gelecektir, ama biz bu krizlere göğüs gereriz. Aldığımız önlemlerle bir kere hazırlıklı yakalandık. Biz Türkiye’yi sağ salim limana çıkartırız.”

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, kredilerin daraldığı dönemde özel sektörün güçlü finansal yapıya sahip olması gerektiğini, bunun için şirketlerin sermaye rasyonlarına dikkat edip, yükseltmelerinin önemli olduğunu söyledi.

VERGİ İNDİRİMLERİNİ YAPTIK, BEKLENTİ GEREKSİZ
Unakıtan, önümüzdeki dönemde gelişmeleri yakından takip ederek mali disiplinden ve yapısal reformlardan taviz vermeden gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini kaydetti.

Maliye Bakanı, krize çare olarak vergi indirimleri yapılmasının talep edildiğin, ancak vergi indirimlerini yaptıklarını belirtti ve “Böyle bir beklentiye gerek yok” dedi.

Gelecek yılın merkezi yönetim bütçesinde giderler 262.2 milyar YTL, gelirler 248.8 milyar YTL, bütçe açığı 13.5 milyar YTL, faiz dışı fazla ise 44 milyar YTL olarak hedefleniyor.

Sayfa Yükleniyor...