Erbil ekibi Türkiye'de eğitildi

Vakko, Ortadoğu'daki yatırımlarının ilkini Erbil'de gerçekleştiriyor. Sırada Dubai, Kuveyt, Şam ve Ortadoğu’nun önde gelen diğer şehirleri var...

Erbil ekibi Türkiye'de eğitildi

Kuzey Irak'ta Kürtlerin denetimindeki Erbil, hızlı gelişimiyle yatırımcıların dikkatini çekiyor. Bölgeye, çok sayıda Türk markası girmiş durumda... Şimdi sıra ünlü moda markası Vakko'da...

Markaya ait 2 mağaza, 1 milyon dolarlık harcamayla Erbil'in en büyük alışveriş merkezi olan Majidimal Plaza'da kapılarını açacak.

Vakko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Hakko, merak edilen detayları ntvmsnbc'ye anlattı.

Mağazalar ne zaman hizmete açılacak?
Her iki mağazamızı da 17 Şubat’ta açmayı hedefledik. Hem Vakko hem de W Collection mağazalarımız Erbil’in en prestijli alışveriş merkezi olan Majidi Mall’da yer alacak.

Bölge olarak neden Erbil seçildi?
Kuzey Irak’ta gelişen , hazır giyim alanındaki boşluk ve bu bölgeden gelen pek çok talep bizi bu yatırım yönünde cesaretlendirdi.

Bölgenin müşteri potansiyeli nasıl? Beklentiler hangi yönde?
Ülkede gelir düzeyi yüksek insanlar, yeniliklere açıklar. Ancak sosyal hayat ve mağazacılık yeteri kadar olmadığından bu kesim için eğlence ve alışveriş anlamında tatmin edici seçenekler bulunmuyor. Bu nedenle yüksek gelirli olan bu kesim alışveriş için Türkiye’ye geliyor. Vakko markasının çok iyi biliniyor olması dolayısıyla potansiyeli oldukça yüksek değerlendiriyoruz.

Erbil halkı Vakko’yu nasıl karşılayacak?
Bayan ve erkek ürünleri olacak. İlk etapta daha çok erkek ürünlerine talebin fazla olacağını düşünüyoruz.

Neden tek değil de iki mağaza?
Erbil'de hem Butik Vakko hem de W Collection mağazaları açacağız, çünkü Erbil’in daha bakir bir şehir olması bize talebin daha yüksek olacağı sinyallerini veriyor.

Çalışan profili nasıl olacak? Kaç kişiye istihdam sağlanacak? Aranan özellikler neler?
Hem Türk, hem Kürt olarak birçok adayımızla görüşmeler yapıp, Vakko mağazasının imajını yansıtacak bir ekip kurduk. Bu bölgede servis ve hizmet sektörünün çok gelişmemesinden dolayı onlara bir eğitim de verdik.

Yatırım için ne kadarlık bir bütçe ayrıldı?
Ürünü kattığımızda bu rakam 1 milyon doların çok üzerinde olacak. Oradaki ekibi Türkiye’de eğittik, Erbil’deki mağazacılık ve hizmet anlayışını değiştireceğimize inanıyoruz. Açıkhava reklamcılığı ve markanın tanıtımına yönelik organizasyon yapmayı planlıyoruz. Bu rakam ilk sene için ciromuzun yüzde 10'u tutarında olacaktır.

Bölge için Ortadoğu’nun Dubai’si olacak deniliyor... Düşünceleriniz neler?
Aslında Dubai ile kıyaslamak çok doğru olmayabilir. Dubai; otelleri, restoranları, alışveriş merkezleri, denizi ile tamamen turizm yatırımları ile gelişmiş bir yer. Bu bölge ise yatırımlarla gelişime açık. Bu noktada örtüşüyor olabilirler.

Sırada hangi projeler var?
Dubai, Kuveyt, Şam ve Ortadoğu’nun önde gelen diğer şehirlerinde görüşmelerimiz sürüyor. Pek yakında bu bölgede yeni açılacak mağazalarımızdan haberdar olacaksınız.

Bölgeye yapılan yatırımları nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ortadoğu batıya nazaran krizlerden daha az etkilenmesi ve daha bakir bir yapıya sahip olmasından dolayı ileriye yönelik potansiyeli olan bir bölgedir.

TÜRK İŞADAMLARINA YATIRIM ÇAĞRISI
Erbil Valisi Nevzat Hadi, Türk işadamlarını bölgede yatırım yapmaya çağırmıştı. Bölgede büyük bir pazar payı olduğunu söyleyen Hadi, yerel hükümetin bölgede yatırım yapan iş adamlarını korumaya ve teşvik etmeye yönelik bir yasa çıkardığını belirtmişti. 

Türk şirketleri neden bölgeyi seçiyor? Hadi, bunun cevabını ise şu sözlerle vermişti:

"Türk şirketleri bölgedeki çarşı ve pazarları kendilerine yakın görüp burada da mallarını sergilemeleridir. Türk şirketlerin bölgeye gelerek Erbil'in yapılanmasında yer almasını istiyoruz. Türkiye'den gelen iş adamlarını kendimize çok yakın hissediyoruz. Bölgede yatırım yapacak olan şirketlere de her türlü kolaylığı sunmaya hazırız."

Erbil ekibi Türkiye'de eğitildi  - 1 IRAK'IN MODERN AVM'Sİ MAJIDI MALL

ÇOK SAYIDA TÜRK MARKASI VAR
Bağdat’a 350 kilometre mesafedeki Erbil, Irak’ın en gelişmiş ve güvenli yerlerinin başında geliyor.

Kürt bölgesinin başkenti olarak görülen kentin ilk ve tek alışveriş merkezi ise "Majidi Mall"...

yatırımı ve inşaatı Hewa Group tarafından gerçekleştirilen, 150 milyon dolara mal olan AVM'nin tasarımı bir Türk şirketine ait. Metrocity ve Sabiha Gökçen Havalimanı'nı da tasarlayan ‘Tekeli-Sisa Mimarlık Ofisi’ imzalı, 130 bin metrekarelik alana kurulu olan Majidi Mall'da Mavi Jeans, Bisse, Kalyon Optik, Atasay, Zen, LCW, Tabuu, Avva, Collezione, Damat, Güllüoğlu gibi Türk markaları da mağaza açtı.

Hewa Group’un sahibi Ahmed El Majidi ise ticari hayatına 4 metrekarelik bir kumaş dükkanında başladı, Kore ve Japonya’dan getirdiği kumaşlarla zengin oldu. Ancak  1994 yılında Saddam’ın işadamlarına yönelik baskıları üzerine ailesiyle birlikte Türkiye'ye kaçtı ve Türk vatandaşlığına geçti. 2003’te tekrar Erbil'e döndü ve konut, hastane, üniversite gibi alanlarda yatırım yaptı.

Sayfa Yükleniyor...