Erdoğan: Akkuyu nükleer santrali örnek olacak

Rusya'da konuşan Başbakan Erdoğan, nükleer santralle ilgili olarak "Mersin Akkuyu'da atılacak adım dünyaya örnek olacak" dedi. Rusya Devlet Başkanı Medvedev de, "Akkuyu'daki proje güvenlik yönünden Japon santrallerinden çok farklı bir santral" diye konuştu.

Erdoğan: Akkuyu nükleer santrali örnek olacak

Japonya'daki deprem sonrasında meydana gelen nükleer sızıntılar yeni bir tartışma başlattı.


Rusya'daki temasları kapsamında Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'le ortak basın toplantısı düzenleyen Başbakan Tayyip Erdoğan şunları söyledi:

"Nükleer enerjiyle alakalı birinci olarak yer planlaması çok önemli, ikincisi santralin projelendirilmesi çok önemli. Alışılmışın dışında bir proje. Akkuyu'da atılacak adım tüm dünyaya örnek bir yatırım olacak.

Her yatırımın olumsuz bir neticesi olabilir. Bunda olumsuz bir netice doğacak diye siz yatırımdan vazgeçemezsiniz. Ben dün Ankara'da bir örnek verdim. 'Deprem denilen olay olamaz' diye bir şey yok, olabilir ki bizim ülkemiz deprem kuşağı üzerindedir. Yaptığımız asma köprüler var. Şu anda yapmakta olduğumuz denizin altından geçen tüp geçitler var. Bu yatırım depreme dayanıklı olarak yapılmaktadır ve deprem şiddeti de en fazla kaç alabilir, işte 8.5, kaç olabilir 9 olabilir, kaç olabilir 9.5... Buna dayanıklı şekilde projelendirmesi yapılmakta, ona göre de bu köprüler yapılmaktadır. Fakat öyle bir şiddette deprem olabilir ki bunu da aşar. Ne olacak? O zaman yapmayalım mı diyeceğiz?''

"Nükleer santral ile ilgili takvim ve süreç işlemektedir" diyen Erdoğan, Güney Akım ve Samsun-Ceyhan ile ilgili çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

MEDVEDEV: AKKUYU ÇOK FARKLI OLACAK
Rusya Devlet Medvedev Başkanı Medvedev de nükleer santralle ilgili şöyle konuştu: ''Nükleer santral doğru yapılırsa sorun olmaz. Akkuyu doğru yönetilecek. Akkuyu'daki proje güvenlik yönünden Japon santrallerinden çok farklı bir santral. Japonya'da olanlarda güvenlik anlamında ilave tedbire gerek yok. Deprem her şeye zarar verebiliyor. İnşaatın yapılacağı konum önemlidir. Biz deprem bölgelerinde de nükleer santral inşa ettik, deneyimliyiz. Bu proje son derece ilginç bir projedir. Türk dostlarımızın menfaatine olan bir projedir."

Medvedev, Rusya'nın Türkiye'ye doğalgaz satışında fiyat revizyonu taleplerinde,  mevcut
yaklaşıma devam etme taraftarı olduğunu ancak önerilere olumlu bakabileceklerini söyledi.

Sayfa Yükleniyor...