Erdoğan: Bağlantıları çıkmaya başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazlıçeşme-Göztepe hattında hizmet verecek olan Avrasya Tüneli'nin açılış töreninde Rus büyükelçiye yönelik suikast hakkında konuştu. Erdoğan, "Bağlantıları ayrı ayrı inceleniyor. Bağlantılar çıkmaya başladı" dedi.

Erdoğan: Bağlantıları çıkmaya başladı

İstanbul'da iki kıtayı boğazın altından beşinci kez birleştiren Avrasya Tüneli için tören düzenlendi.

Törene Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım da katıldı..

Cumhurbaşkanı Erdoğan konuşmasında şunları kaydetti: "Temelini Asya yakasında atmıştık, açılışı Avrupa yakasında yapıyoruz. Dün Ankara'da alçakça saldırıda hayatını kaybeden Rusya Büyükelçisi Karlov'un ölümünden duyduğum üzüntüyü bir kez daha tekrarlamak istiyorum. Bir diplomat olarak takdir ettiğim bir arkadaştı. Bir hafta önce Tataristan Cumhurbaşkanı'nı yanıma getirmişti. Sıcak sempatik bir insandı. Şiddetle lanetliyorum. Devlet Başkanı Sayın Putin'in şahsında tüm Rus halkına başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Olayın hemen ardından Putin'i arayarak olaydan duyduğumuz derin elemi kendisine bizzat ilettim. Türk-Rus ilişkilerine yönelik provokasyon olduğu konusunda hemfikiriz. Ortak soruşturma komisyonu kurarak çalışmalara başladık. Suriye başta olmak üzere işbirliği alanlarımızın etkilenmeyeceği konusunda Putin'le anlayış birliği içindeyiz. Rusya ile ilişkilerimizin zedelenmesine asla izin vermeyeceğiz. Bir kez daha dost Rus halkına ve büyükelçi Karlov'un ailesine başsağlığı diliyorum.

Bugün bu eserin açılmasını ertelemeyeceğiz dedik. Bunun teröre karşı en etkin tutum olduğunu düşünüyoruz. Yatırım bedeli 1 milyar 245 milyon dolar, TL olarak yaklaşık 4,5 milyar TL'ye ulaştı. Artık fırtına çıktı, vapur seferleri iptal oldu, köprüde trafik durdu gibi haberleri geride bırakıyoruz. Dışarıdaki iklim şartlarından etkilenmeden araç ulaşımı mümkün hale geldi. Devletin kasasından tek kuruş çıkmamıştır. Tünelin inşasını ve işletmesini kullanan firmalar projenin finansmanını kendileri sağladı. Yaklaşık 25 yıl boyunca Hazine'ye yılda 180 milyon lira gelir getirecek. Bu sürenin sonunda devlete geçecek. Ocak sonuna kadar sabah 7 akşam 9 arasında hizmet verecek. 30 Ocak itibariyle 7 gün 24 saat işletmeye geçecek. Bundan sonra sıra Kanal İstanbul. 18 Mart'ta Çanakkale Köprüsü'nün temelini atıyoruz. Yeni havalimanımızı 2018 Şubat'ında açıyoruz. İstediğiniz kadar terör estirin, bu milleti bölemeyeceksiniz.

Dün akşamki kalleş Rusya'nın temsilcisi olan bir insanı sırtından vurdu. Sırtından vurmak kalleşlerin, alçakların adetidir. Dün akşamki bedelini anında ödedi. Ama bağlantıları bunların hepsi ayrı ayrı inceleniyor. Bağlantılar çıkmaya başladı. " 

YILDIRIM: YILDA 160 MİLYON LİRA TASARRUF

Törende konuşan Binali Yıldırım şunları söyledi: "Terör bir kez daha alçak yüzünü gösterdi. Dünkü olay şüphesiz Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmaya yönelik alçak bir provokasyondur. Kim ne yapmaya çalışırsa çalışsın Türkiye-Rusya ilişkilerini bozmaya güçleri yetmeyecek. Avrasya Tüneli en büyük rüyalarımızdan biriydi. Marmaray gibi, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi hayalleri gerçeğe dönüştürerek bugünlere geldik. Türkiye'nin büyüme azmini hiçbir şer güç durduramayacak. Dünkü olayı yapanlar asla amacına erişemeyecek.

İnşallah yeni havalimanımızı 2018 yılının 26 Şubatı'nda devreye almış olacağız. Hayırlı uğurlu olsun diyorum şimdiden.

Unkapanı Galata köprülerinin trafik yükü de bu tünelle azalacak. 120 bin araç günde bu tünelden geçecek. Tünelin hizmete başlamasıyla birlikte bir yılda yakıt tasarrufu 160 milyon lira, zaman tasarrufu 52 milyon saate ulaşacak. Tünel 24 saat hizmet verecek."

AVRASYA TÜNELİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLER

Avrasya Tüneli'nin 5,4 kilometrelik bölümü deniz tabanı altına özel bir teknolojiyle inşa edilen iki katlı tünelden ve diğer metotlarla inşa edilen bağlantı tünellerinden oluşuyor.

Tünel, Asya ve Avrupa yakaları arasında 100 dakikaya varan ulaşım süresini 15 dakikaya indirecek.

AVRASYA TÜNELİ'NİN İÇİ BÖYLE GÖRÜNÜYOR

Sayfa Yükleniyor...