Erdoğan: Bu güzel ülkeye yatırım yapın

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk girişimcileri resmi ziyaret için gittiği Etiyopya'ya yatırım yapmaya çağırdı. Erdoğan konuşmasında Etiyopya'da Ziraat Bankası'nın açılacağını da söyledi.

Erdoğan: Bu güzel ülkeye yatırım yapın

Resmi ziyaret için Etiyopya'da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Addis Ababa'da iş forumunda konuştu.

Etiyopya'nın tabii kaynaklar bakımından zengin bir ülke olduğunu söyleyen Erdoğan, Türk yatırımcılara çağrıda bulundu.

Erdoğan, "Şirketlerimizi, girişimcilerimizi bu güzel ülkeye yatırım yapmaya davet ediyoruz. Etiyopya halkıyla bütünleşerek burada iş yapmanızı istiyorum. İşbirliğimizin güçlü bir şekilde gerçekleşeceğine inanıyorum" diye konuştu. 

ZİRAAT BANKASI MÜJDESİ

Eksik anlaşmaları da en kısa zamanda imzalayacaklarını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:

"Temennim şudur; Ziraat Bankası'nın burada yer alacak olması, gerek Türkiye gerek Etiyopya açısından çok önemli bir sıçrama tahtası olacaktır.  Burada 50 bin mg'lik potansiyele sahip bir su kaynağı var ama elektrik sıkıntısı da var. Yetkililer kendilerinin alım garantisi vererek hidroelektirik santral yapılabileceğini belirtiyorlar.

Burada HES'lere girilebilir, jeotermal yatırım yapılabilir, güneş enerjisine girilebilir. Tüm bunların hepsi bir imkan olarak var. Bütün mesele plan program yapıp bu konudaki adımı atmaktır. Yatırımcılara her türlü desteği vermeye razı olduklarını söylüyorlar."

Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan diğer başlıklar şu şekilde: 

"Geçen ay bakanımız Etiyopya'ya bir ziyaret gerçekleştirdi. Bu ziyaret yararlı iş bağlantılarına vesile oldu.  Ülkelerimiz arasındaki ticaret hacmini yuklarılara çekebileceğimizi düşünüyorum. Bunu bir defa 500 milyon dolara ulaştırmalıyız diye düşünüyorum. İki ülkenin toplam nüfusu 173 milyon. Bu nedenle ticaret hacmi çok daha üst noktalara ulaşmalıdır.

Bugün bunları aramızda görüştük. Etiyopya ülkemizin Afrika'da en fazla yatırım yaptığı ülkeler arasında yer alıyor. Şimdiye kadar Etiyopya'da 2.5 milyar dolar değerindeki 14 proje Türk firmaları tarafından gerçekleştirildi.

Türkiye dünyanın 17. Avrupa'nın 6. büyük ekonomisidir. Almanya, Fransa, İngiltere, Fransa ve İtalya ile hiçbir gümrük duvarı bulunmuyor. Onlar istediklerini bize biz de onlara satabiliriz. Tarımsal üretimde Avrupa'da birinci, dünyada 7. sıradayız.

Etiyopya'nın ekonomik performansının çok başarılı olduğunu biliyorum. Etiyopya genç ve dinamik nüfusuyla gelecek vaadediyor. Tabii zenginliklerin olduğu bir ülkede eğitimle kısa bir süre içinde refahın yayılacağını düşünüyorum.

İşadamlarımızın içerde ve dışarda çok önemli bir yatırımları var. Öncelikle tecrülerimizi sizinle paylaşmak istiyoruz. Tek tarafın kazanacağı bir anlaşma ahlaki olmaz. Birlikte kazanma esasına göre hareket ediyoruz."

  • Etiketler :
  • Haberler -
  • Türkiye
  • Siyaset
  • Dünya
  • Dış Politika
  • Genel

Sayfa Yükleniyor...