Erdoğan: Kriz teğet geçer, 2010'da toparlanırız

Başbakan Erdoğan, 2010'dan itibaren ekonomide toparlanma beklediklerini belirterek 'teğet' açıklamasını yineledi.

Erdoğan: Kriz teğet geçer, 2010'da toparlanırız

Başbakan Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısındaki konuşmasında yine 'teğet' dedi.

İşsizliğin çok can alıcı bir sorun olduğunun farkında olduklarını belirten Erdoğan, ''Bu sorunu kriz sürecinde hafifletmek için önlemlerimiz oldu, yeni önlemi de müzakere ediyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu: ''Ekonomiye ilişkin önemli bir gelişme de 2008 yılı katılım öncesi ekonomik programı hazırladık ve Avrupa Komisyonuna sunduk. 2008 yılı katılım öncesi ekonomik programı, 2007-2008 yıllarına ilişkin mevcut gelişmeleri değerlendiriyoruz ve 2009-2001 dönemine ilişkin tahmin ve politikaları tamamladık. Programda, küresel krizin yansımaları da dikkate alınarak, 2008 yılı eylül ayında yüzde 4 olarak açıklanan 2009 yılı büyüme tahminini, yüzde -3,6 olarak revize ettik. 2010 yılından itibaren küresel şartların düzelmeye başlamasıyla birlikte Türkiye ekonomisinin de toparlanma sürecine gireceğini bekliyoruz. Bu çerçevede ekonominin 2010'da yüzde 3,3, 2011'da yüzde 4,5 oranında büyümesini hedefliyoruz.''

Yaşanan krizin en önemli yansımalarından birinin, Türkiye'nin cari işlemler dengesinde ortaya çıkması olarak beklendiğini ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

''2009 yılına ait ocak ve şubat ayı gerçekleşmelerinin de işaret ettiği gibi, 2009 yılı genelinde cari işlemler açığının önemli ölçüde gerileyeceğini bekliyoruz. Katılım öncesi ekonomik programda, 2009 yılı cari işlemler açığı 11 milyar dolar olarak tahmin edildi. Merkez Bankamız tarafından 2009 yılı için yüzde 7,5, 2010 ve 2011 yılları için de yüzde 6,5 ve 5,5 olarak ortaya konulan enflasyon hedefinin rahatlıkla erişilebilir olduğunu düşünüyoruz. Son 5 yılda izlediğimiz disiplinli maliye politikaları, sağlanan güven ve istikrar ortamı sayesinde, kamu net borç stokunun gayri safi yurt içi hasılaya oranı önemli ölçüde düştü. Söz konusu oran 2008 yılı sonu itibariyle, yüzde 28,6 olarak gerçekleşti. Kamu net borç stokunun gayri safi yurt içi hasılaya oranının 2009 yılında küresel kriz nedeniyle yüzde 34,6'ya yükselmesi bekleniyor. Ancak bu oranın 2010-2011 döneminde önemli bir değişim göstermeyeceğini tahmin ediyoruz.''

YİNE SÖYLÜYORUM, TEĞET GEÇECEK
Başbakan Erdoğan, küresel krizin etkilerinin asgari seviyede olması için büyük çaba gösterdiklerini söyledi.

''Bu krizi en az zararla atlatan ülke olacağız. Bazılarının ifade ettiği gibi yine söylüyorum: Evet, bize bu küresel kriz teğet geçecektir'' diyen Erdoğan, Türkiye'de bunun aksini iddia edenlerin, bu psikolojik süreci olumsuz etkileme gayreti içerisinde olanlar olduğunu kaydetti. Erdoğan, bu kişilerin, 'Türkiye'de ekonomik noktadan kriz oluşsun, sosyal krize dönüşsün, arkasından da siyasi krize dönüşsün' beklentisi içerisinde olanların bulunduğunu kaydetti.

Artık bunun aşılması gerektiğine işaret eden Erdoğan, ''Bu gemide hep beraber yolculuk ediyoruz. Bu gemi zarar görürse bundan hepimiz zarar görürüz. Onun için iktidarıyla, muhalefetiyle, sivil toplum örgütleriyle hepimiz burada ne yapmamız gerekiyorsa, onu yapmanın gayreti içerisinde olmalıyız'' dedi.

BİRAZ SABIR
Erdoğan, 1-2 Nisanda Londra'da yapılan G-20 Zirvesi'nde bu konuları görüştüklerini ifade ederek, ''Felaket tellallarının beklentilerine olumsuz cevap gelecektir. Biraz sabır'' diye konuştu.

Sayfa Yükleniyor...