Erdoğan: Şimdi 500'e bile satamazsın

Başbakan Erdoğan, Dubai Şeyhi Maktum'un kazandığı ve yargıdan dönen İETT arazisi ihalesi için Danıştay'a tepki gösterdi: Siz önünü kesiyorsunuz. Şimdi satmaya bak bakalım, kaça satarsın?

Erdoğan: Şimdi 500'e bile satamazsın

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ford Otosan'ın Kocaeli fabrikasında üretilen Ford Transit Connect'in Kuzey Amerika pazarına ihracının başlanmasına ilişkin olarak düzenlenen törende konuşma yaptı.

Tüm dünyada taşların yerinden oynadığını söyleyen Erdoğan, "Ekonomik aktörler kendini gözden geçiriyor ama dalgalanma da hep böyle sürüp gitmeyecek. Avrupa çapındaki  tesislerimiz burada sabit duruyor. Yarın krizi arkada bıraktığımızda ihracata kaldığımız yerden devam edeceğiz. Görünen gerçek o ki, krizi en az zararla atlatacağız" dedi.

Cumhuriyetin 100. yılında ilk 10 ekonomi arasına girmeyi hedeflediklerini hatırlatan Erdoğan, "İnanırsanız tekeden bile süt çıkarırsınız. Biz buna inanıyoruz ve başaracağız" diye konuştu.

Erdoğan "Battık, bittik, yandık diyen felaket tellalları çıkıyor. Ekonomide bir kaide vardır. Krizi fırsata dönüştürme olayı adam gibi adamların işidir. Türkiye şu andaki krizi bu yıl sonuna kadar atlatacak ve 2010'la birlikte Türkiye yarışa çok daha hazırlıklı ve farklı şekilde girecektir" dedi.

SİZ ÖNÜNÜ KESİYORSUNUZ
Küresel sermayeyi çekmek için yasama, yürütme ve yargının birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, yargıdan dönen İETT arazisi ihalesine gönderme yaptı ve Danıştay'a tepki gösterdi:

"Küresel sermaye geliyor Levent'te ihaleye giriyor, satın alıyor. Siz önünü kesiyorsunuz, çekilmek durumunda kalıyor. Şimdi satmaya bak bakalım, kaça satarsın? O gün 1 milyar dolarsa, şu anda 500'e satamazsın. Bu kaybın sorumlusu kim? Bunun acısını içimizde yaşıyoruz. Türkiye'ye ayak bağı olan ne varsa bunları kaldıralım. Türkiye'nin istikrarını, gelişmesini engelleyen ne varsa onunla birlikte mücadele edelim."

DANIŞTAY'DAN DÖNMÜŞTÜ
Danıştay 6. Dairesi, İETT tarafından otobüs garajı olarak kullanılan bölgenin, yeşil alan, turizm ve ticaret alanı olarak ayrılmasına izin veren (Dubai Kuleleri Projesi) nazım imar planı değişikliğinin iptal istemini reddeden İdare Mahkemesi kararını oy birliğiyle bozmuştu.

1.1 milyar TL'yle Dubai Şeyhi Maktum'un şirketlerinden Sama Dubai'nin aldığı İETT arazisine, Dubai Towers yapılması planlanıyordu. Yerel mahkeme ilk kararında direnir ve bu karar da temyiz edilirse dosya Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'na gelecek.

'ÖTV İNDİRİMİNE DEVAM' SİNYALİ
Başbakan, ÖTV indiriminin devam edebileceğine yönelik sinyal de verdi. Erdoğan, krize karşı hükümetin aldığı tedbirleri yeniden reforme etme durumunun  olabileceğini söyledi. Erdoğan, "Küresel krize karşı önlem almak konusunda hükümetimiz şu ana kadar birçok tedbirler aldı. Bundan sonra da almaya  devam edeceğiz. Bu tedbirleri belki yeniden reforme etme durumumuz olabilir. Bunlarda süre üzerinde değerlendirmelerimiz olabilir" dedi.

Otomotiv satışlarının yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre artış gösterdiğine vurgu yapan Erdoğan, "Bu konuda inanıyorum ki  Mart ayında sağladığımız ÖTV indirimiyle bir sıçrama oldu ve bu konudaki hassasiyetimiz aynen devam ediyor" şeklinde konuştu.

Hükümet, iç talebi canlandırmak için Mart ayında otomotiv, beyaz eşya, inşaat, mobilya ve bilgisayar gibi ürünlerden alınan vergileri üç ay  süreyle indirmişti.

KOÇ: OTOMOTİVİN BEŞİĞİNE İHRAÇ EDİYORUZ
Törende konuşan Koç Holding Şeref Başkanı ve Ford Otosan Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, Ford Transit Connect'in Kuzey Amerika pazarına ihraç edilmesiyle ilgili olarak, ''Amerika'ya yapılan bu ihracat daralan iç pazar ve de düşen ihracat, diğer ihracat pazarlarımızdan sonra çok büyük önem arz etmektedir. Bugün dünya otomotiv sanayinin beşiği olan Detroit'e kendi dizayn edip geliştirdiği Transit Connect'i ihraç ediyoruz ve bundan çok mutluyuz'' diye konuştu.

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç da törende yaptığı konuşmada Türk otomotiv endüstrisinde bir gurur yaşandığını vurguladı ve sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Artık Amerika’ya da Türkiye’nin ilk araç ihracatını gerçekleştiriyoruz. 50 yıl önce bunu hayal etmiştik. Ford Otosan’ın 50. yılında elde ettiği bu başarı, ülkemiz otomotiv endüstrisinin bugün gelmiş olduğu noktayı gösteren çok önemli bir kilometre taşıdır. Bu atılımda Avrupa’nın en önemli ticari araç üretim merkezlerinden biri olan Kocaeli üretim tesisimizin rolü büyük. 2002 yılından beri Ford'un en iyi üretim tesisleri arasında seçilen bu fabrikamızda ürettiğimiz ürünler Ford Transit ve Ford Transit Connect, Avrupa’da yılın ticari aracı ödüllerini aldı. Şimdi de, otomotivin ana vatanına Türkiye’nin ilk araç ihracatını gerçekleştiriyoruz.”

Sayfa Yükleniyor...