Erdoğan: Siyasi dayatmaya 'evet' diyemezdik

Başbakan Erdoğan, IMF ile stand-by anlaşması yapılmayacağı kanaatine ortak olarak vardıklarını belirterek, "Siyasi dayatma olursa 'evet' demeyeceğimizi söylemiştik" dedi.

Erdoğan: Siyasi dayatmaya 'evet' diyemezdik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Kore İş Forumu'nun ardından IMF'yle ilgili soruları yanıtladı.


Bir gazetecinin, ''IMF Türkiye ile stand-by olmayacağını açıkladı. Ali Babacan'ın da bu yönde açıklamaları oldu ve Babacan Mayıs ayı sonu için açık kapı bıraktı. Bu konudaki değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?'' şeklindeki sorusu üzerine, yaklaşık iki yıldır bu görüşmelere ara verildiğini belirtti.

Bu arada zaman zaman arkadaşlarının IMF temsilcileriyle görüştüğünü, kendisinin de eğer mutabık kalınırsa bir anlaşma olabileceği hususunda açıklamaları olduğunu anlatan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Fakat özellikle herhangi bir siyasi dayatma olacak olursa bu kurumsal değişikliklere yönelik bu konularda evet demeyeceğimizi söylemiştik. Son dönemlerde bu konuda artık pek 'illa bu da olsun' gibi bir yaklaşımları yoktu. Fakat son geldiğimiz noktada, Türkiye'nin özellikle ekonomik noktada, ayakları üzerinde duran bir ülke olduğu görünümü böyle bir stand-by anlaşmasına gerek kalmadığı kanaatini IMF'de de oluşturmuş vaziyette. Bundan dolayı böyle bir anlaşmanın yapılmayacağı kanaatine ortak olarak varmış durumdayız.

Mayıs ayında iki yılda bir yapılan, ülkelerin gelişmişlik konusu ki, bu bir konsültasyon mekanizmasıdır. Bu madde 4 diye nitelendirilen konuyla ilgili çalışmalar rutin devam edecektir. Türkiye de IMF üyesi 192 ülkeden bir tanesi. Bu çalışmalar rutin bir şekilde devam edecek.''

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin ''Mayıs'tan sonra bir açıklama bekleyelim mi?'' sorusuna, ''Bizim şu anda stand-by olarak herhangi bir anlaşmamız söz konusu değil'' yanıtını verdi.

Sayfa Yükleniyor...