Erdoğan: Uysal koyun değilim

Başbakan Erdoğan Davos’ta İsrail Cumhurbaşkanı Peres’le yaptığı tartışmanın ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan: Uysal koyun değilim

Erdoğan basın açıklamasında “Peres sesini yükseltti. Yumuşak başlıyım ama ulsal koyun değilim. Kalkıp gitmemin nedeni ise moderatörün tavrıydı.” dedi.


Dünya Ekonomik Forumu çerçevesinde düzenlenen “Gazze Orta Doğu İçin Model” oturumuna katılan Başbakan Erdoğan, İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ile arasında yaşanan gerginlik sonrasında salonu terk etmesinin ardından, Forum Başkanı Klaus Schwap ile bir araya geldi.

Kısa süren bir görüşmenin ardından Erdoğan ve Schwap bir basın toplantısı düzenledi.

Davos Dünya Ekonomik Forumu Başkanı Klaus Schwab, oturumun bu şekilde bitmiş olmasından dolayı çok üzgün olduğunu belirterek, duygularını paylaşmak istediğini söyledi.

Schwab, “Çünkü Sayın Başbakan Erdoğan yakın ilişkilerimin olduğu ve güvenilir bir dostumuz olan bir kişi ve burada tüm organizasyon içinde Türk hükümeti büyük destek sağlıyor. Ancak burada daha fazla önemli olan husus ise bizler burada kendisinin Orta Doğu’daki barış için, oynamakta olduğu rol için tekrar tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bu önemli görev ve sorumluluğu üstlendiği için hakkını her zaman teslim etmemiz gereken biri Sayın Erdoğan” dedi.

Erdoğan’ın Orta Doğu’daki sorunların çözümü için önemli sorumluluklar üstlendiğini ifade eden Schwab, aslında bütün konuşmacılara belli süreler verildiğini vurguladı. Schwab, “İlk süreçte 5’er dakika verilmekte, daha sonra diyalog ortamı oluşuyor ve 5’er dakika veriyoruz. Ancak burada maalesef ilk turdaki konuşmalar uzun sürdü ve sınıra yaklaştık ve zamanımızı aştık ve üzüntü içinde söylüyorum ki görüşmeleri kesme zorunluluğu doğdu. Bu durum nedeniyle ilk turda konuşmalar uzun sürdü. Sayın Erdoğan anlamlı bir cevap yansıttı” diye konuştu.

Schwab, büyük çabalar sarf ederek yürüttükleri forumda, herkesin “barış ve ekonomik refahı sağlamak için” geldiğini anlatarak, şunları kaydetti:

“Bizler buradayız. Davos’un ruhu içerisinde karşılıklı olarak anlayış mevcuttur. Burada olumlu ruh halini yansıtmak yapıcı olarak çalışmalar yürütme ruh hali egemendir. Diyaloğun oluşturulması için gerçekleşiyor bunlar, diyaloğun bizlerin umutlarını yeşertmesi için diyaloğun gerçekleşmesi gerekiyor. Bizler bunun için mücadele ediyoruz ve uzlaşının sağlanması, barışın Orta Doğu’da egemen olması için bu gibi oturumlar düzenleniyor ve şunu umut ediyorum ki bugünkü oturumda gerçekleşen duruma rağmen yalnızca buradaki bu durum değil ortak değerler ortak uzlaşı alanı ve karşılıklı algılama egemen olur. Burada bulunduğunuz içini teşekkür ediyorum.”

ERDOĞAN’IN SÖZLERİ
Erdoğan, uluslararası alanda özgür bir tartışma ortamı teşkil eden Davos’a her zaman olduğu gibi barışçı, yapıcı ve uluslararası işbirliğine katkıda bulunmak üzere geldiğini ifade etti.

Davos çerçevesinde yürütülen muhtelif faaliyetler kapsamında uluslararası barış, istikrar ve işbirliğinden yana olan tutumunu vurguladığını dile getiren Erdoğan, şöyle konuştu:

“Bu kapsamda Orta Doğu barış süreci, İsrail-Filistin, İsrail-Suriye ve Lübnan konularında özellikle yürütüğümüz temas ve çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundum.

Son bir ay zarfında yaşanan, insanlık trajedisini ki bildiğimiz gibi Gazze’de yaşanan trajedi ve kriz ile ilgili gözlem ve değerlendirmelerimizi Davos ruhuna ve usullerine uygun şekilde açık yüreklilik ile paylaştık.

Konuşmamda özellikle altını çizerek barış mesajlarını ön plana çıkardım. Herhangi bir şekilde ne İsrail halkını ne Cumhurbaşkanı Perez’i ne de Musevi halkını hedef aldım. Aksine, bugün öğleyin yapılan panelde de bu akşam yapılan panelde de antisemitizmin bir insanlık suçu olduğunu ifade eden bir başbakan, bir lider olduğumu tekrar hatırlattım. leftfalsefalse11border: 1px solid #DDDDDD; height:30px !important;} .boxH_3553566 .textSmallBold {font-family:Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: normal; text-transform: none#333333;160%;:#DDEEFF; text-decoration: none;} .boxH_3553566 a:hover {color:#CC0000; text-decoration: underline;} .boxH_3553566 a:visited {color: #999999none; text-align: right; padding-right: 5px !important#DEDEDE;1121#FFF;#444; padding:10px; padding-left:0;} .boxBI_3553566 a {color: #147; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: bold; line-height: 150%; text-decoration: none;} .boxBI_3553566 a:hover, .boxBI_3553566 a:visited:hover {color: #CC0000; text-decoration: underline;} .boxBI_3553566 a:visited {color:#666666#147; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: bold; line-height: 150%; text-decoration: none;#DDDDDD; border-top:dotted #DEDEDE 1px; 11110truefalsefalse3

Erdoğan: Uysal koyun değilim - 1

 Gergin kareler

Erdoğan, Peres'e yanıt vermesine müdahale eden moderatöre de kızarak, oturumu terk etti. İzleyin

Erdoğan: Uysal koyun değilim - 2

Tabii, usul açısından bir şeyi hatırlatmak durumundayım. Bugün öğlen katıldığım panelde 14.30 başlaması gerekirken sadece ben ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sayın İlham Aliyev geldi. Maalesef 20 dakika bekledik henüz kimse gelmemişti. Panel yöneticisi ‘gelin buyurun çıkalım 2 kişi ile buna başlayalım’ ve 14.50’de panele başladık.

Akşamki panele gelince Sayın Ban-Ki Mun 8 dakika konuştu. Ben 12 dakika konuştum. Sayın Amr Musa 12 dakikaya gelince konuşmasını kesti. Buna mukabil İsrail Cumhurbaşakanı, 25 dakika boyunca zaman zaman toplantı usul ve adabına aykırı bir şekilde, doğrudan bana yüksek sesle hitap ederek, Davos’ta alıştığımız özgür tartışma ortamını dışına çıkan bir tavıra sergiledi.

Uluslararası panel kurallarına göre, objektif tutum sergilemesi beklenen yönetici de bu tür toplantı kriterlerinin dışına çıkarak benim de dahil olduğum konuşmacılara söz hakkı tanımadan paneli bitirmek istedi.

Müdahale ederek söz aldığımda da görüşlerimi ifade etmeme imkan tanımadı. Ve toplantı moderatörüne karşı bir tepki ortaya koydum. Bitmek üzere olan toplantıyı da terk ettim. Bunu özellikle sizlere açıklamak istedim ki, çünkü burada da hedef saptırılabilir.

Yumuşak başlıyım ama uysal koyun değilim.”

SORULAR
Erdoğan, “Daha sonraki toplantılar ile ilerideki Davos toplantılarında olacak mısınız?” sorusu üzerine, “Değerlendireceğiz. Çünkü, benim tabii ki burada tavrım modaratöre oldu ama bu tür moderatörlerin olduğu Davos zevk vermez onu söyleyeyim, barışa da gölge düşürür onu hatırlatayım” dedi.

right false false 1 1 border: 1px solid #DDDDDD; height:30px !important;} .boxH_3553566 .textSmallBold {font-family:Georgia, Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: normal; text-transform: none #333333; 160%; :#DDEEFF; text-decoration: none;} .boxH_3553566 a:hover {color:#CC0000; text-decoration: underline;} .boxH_3553566 a:visited {color: #999999 none; text-align: right; padding-right: 5px !important #DEDEDE; 1 1 2 1 #FFF; #444; padding:10px; padding-left:0;} .boxBI_3553566 a {color: #147; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: bold; line-height: 150%; text-decoration: none;} .boxBI_3553566 a:hover, .boxBI_3553566 a:visited:hover {color: #CC0000; text-decoration: underline;} .boxBI_3553566 a:visited {color:#666666 #147; font-family: Arial, Helvetica, sans-serif; font-weight: bold; line-height: 150%; text-decoration: none; #DDDDDD; border-top:dotted #DEDEDE 1px; 1 1 1 1 0 true false false 3

Erdoğan: Uysal koyun değilim - 3

 Gergin kareler

Gazze ve Ortadoğu" oturumunda İsrail Cumhurbaşkanı Peres'le sert tartışma

Erdoğan: Uysal koyun değilim - 4

Kuveyt’li bir gazetecinin “Peres’in sesini yükselterek konuştuğunu gördük. Siz buradaki çalışmalar, Türkiye tarafından ve Arap Birliği çerçevesinde Gazze’de gerçekleşecek yapılacak çalışmalar hangi yönde devam edecek? Gazze açısından gerçekleştirecek çalışmalar doğru mu değil mi? Arap Birliği gelişmeleri doğru mu değil mi?” sorusuna Erdoğan, şu karşılığı verdi:

“Ben, Perez’in yaşına saygım sebebiyle sesimi yükseltmedim. Yoksa sesim ondan daha çok çıkar, orada bir sıkıntım yok. Çok açık, net bir şey daha söylüyorum; doğru konuşmuyor. Tarih onu yalanlıyor, siyaset bilimi onu yalanlıyor, rakamların hepsi bizde var. Dolasıyla, tabii işte beraber olamadığımız için rahat konuşma imkanımız yok ama 25 dakika o konuşup 12 dakika biz konuştuğumuz zaman burada da adaletsizlik oluyor. Fazla vaktinizi de almak istemiyorum. Hepinize ilgi ve hassasiyet sebebiyle çok teşekkür ediyorum.”

Ortak basın toplantısına Arap Birliği Genel Sekreteri Amr Musa da katıldı. Toplantıya uluslararası basın yoğun ilgi gösterdi.

Sayfa Yükleniyor...