Erdoğan'dan 'doları kaldıralım' önerisi

İran'a ticarette 'dolar' yerine karşılıklı olarak ulusal para birimlerinin kullanılmasını öneren Başbakan Erdoğan, Türkiye'de yasaların buna uygun olduğunu belirtti ve İran'ı da gerekli düzenlemeleri yapmaya çağırdı.

Başbakan Erdoğan ve beraberinderki Türk heyeti, İran ziyareti kapsamında Tahran'daki Türk-İran İş Forumu'na katıldı.

Kur’an okunarak başlayan forumda, "Siz İslami bir markasınız, sizinle gurur duyuyoruz" diyen İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Rahimi, dış ticarette rotayı Türkiye'ye çevirdikleri mesajını verdi.

Rahimi, "Amerika'nın, Batı’nın güdümünde bereketsiz alışveriş yaptığımız ülkeler var. Neden bunlarla yaptığımız ticareti Türkiye'ye kaydırmayalım. Türkiye'de Müslüman ve dindar bir yönetim var" dedi.

İş konseyi toplantısında, Trabzon Limanı’nın ortak kullanılması, iki ülke sınırında bir serbest bölgenin kurulması için çalışma yapılması, ortak bir havayolu şirketi ile ortak bir bankanın kurulması için de altyapı çalışmalarının yürütülmesi kararlaştırıldı.

"ULUSAL PARA BİRİMLERİ KULLANILSIN"
Başbakan Erdoğan da, iki ülke arasındaki ticarette, döviz kaybı yaşanmaması için dolar yerine karşılıklı ulusal para birimlerinin kullanılmasını önerdi.

Aynı çalışmanın Rusya ile de yürütüldüğünü belirten Erdoğan, "Sağda solda aramanızda gerek yok, sizin aradıklarınız bizde var. Türk parası - Riyal..." şeklinde konuştu.

Konuşmasında, siyasi mesajlar da veren Erdoğan, "Bölgenin huzuru için çare biziz, başkaları değil" ifadelerini kullandı.

Sayfa Yükleniyor...