Erdoğan'ın ajandasında IMF Başkanı yok

Devlet Bakanı Babacan, Başbakan Erdoğan'ın, IMF Başkanı ile IMF-Dünya Bankası toplantıları sırasında öngörülen bir görüşmesinin olmadığını söyledi.

Erdoğan'ın ajandasında IMF Başkanı yok

Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın, IMF Başkanı ile IMF-Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında öngörülen bir görüşmesinin olmadığını söyledi.

İstanbul'da yapılacak olan IMF-Dünya Bankası toplantıları hakkında bilgi vermek için basın toplantısı düzenleyen Babacan, bir soru üzerine, "Biz zaten program (toplantı) nedeniyle Türkiye IMF görüşmelerini kesiyoruz" dedi.

Toplantılar sırasında IMF'de reform konusunun da tartışılacağını belirten Babacan, üye ülkelerin kotalarının artırılması konusunun da gündemde olduğunu sözlerine ekledi.

IMF üyesi ülkelerin bu kuruluşla kurumsal ve finansal ilişkilerini düzenleyen; fon çekme hakkından katkı payına ve oy kullanma hakkına kadar çeşitli konularda oranların belirlenmesinde kilit öneme sahip kota konusunda Babacan, "2008'deki toplantıda kotası artırılan dört ülke içinde Türkiye de vardı. Türkiye'nin fon kotası yüzde 0.55'ten 0.61'e yükseldi. Ama biz bunu yeterli bulmuyoruz" derken bir soru üzerine, hedeflerinin bu oranı yüzde 1 seviyesine çıkarmak olduğunu belirtti.

Türkiye'nin özel sektör borcunun bir kırılganlık yaratıp yaratmadığına ilişkin soruyu ise Babacan, "Özel sektörün dışarıya karşı olan yükümlülüğü kırılganlık gibi öne sürülse de özel sektörün dış borcu olarak görünen rakamın ciddi bir yüzdesi şirketlerin yurtdışındaki patronlara olan borcudur" sözleriyle yanıtladı.

Hazırlık toplantıları bugün başlayan, 6-7 Ekim'de ise Guvernörler Toplantısı düzenlenecek olan IMF-DB toplantısının organizasyonuyla ilgili de bilgi veren Babacan, etkinliğin Türkiye'ye maliyetini toplantıların ertesinde net olarak söylemelerinin mümkün olduğunu, kendilerinin hazırladığı tahmini bütçenin ise 30 milyon lira düzeyinde bulunduğunu kaydetti.

Bu rakamın içerisinde bilgisayar ve mobilya gibi demirbaşların da yer aldığını vurgulayan Babacan, toplantıların düzenlendiği ve yeni inşa edilen kongre merkezinin inşaat maliyetinin ise 330 milyon lira olduğunu belirtti.

Sayfa Yükleniyor...