Ergün: Aylık zig-zaglara değil, trende bakın

Sanayi üretiminde Kasım'da görülen yüzde 2.2'lik daralmayı değerlendiren Sanayi Bakanı Ergün, "Aylık zig-zaglardan ziyade, trende bakmak lazım'' dedi.

Ergün: Aylık zig-zaglara değil, trende bakın

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ankara'nın Temelli beldesindeki Başkent Organize Sanayi Bölgesi (OSB), idari hizmet binasının temel atma töreninde sanayi üretimi verilerine ilişkin soruları yanıtladı.


Ergün, sanayi üretiminde mevsimsel veya birtakım etkilerle birlikte zaman zaman zig-zaglar olabileceğini ancak, her zaman trendin önemli olduğunu söyledi.

Bakan Ergün, 2009 Mart ayından itibaren sanayi üretiminde kapasite kullanım oranında trendin yukarı doğru döndüğüne ve bu yukarı doğru eğilimin Kasım ayında da devam ettiğine dikkati çekti.

Kasım ayındaki yüzde 2,2 oranındaki düşüşün, hem çalışma günleri ile hem de mevsimsellikle ilgili olduğunu ifade eden Ergün, ''Zaten Kasım'da ihracat rakamlarının da düşüklüğü, bize sanayi üretiminde bir miktar düşme olacağını gösteriyordu. Ama mevsimsel etkilerden arındırıldığında yüzde 5,8 oranında bir büyüme olduğunu görüyoruz'' dedi.

Ergün, Ekim ayında aynı günlerde çalışılmış olsaydı ya da bir önceki yılın Kasım ayı ile aynı gün sayısında çalışılmış olsaydı, sanayi üretiminde yüzde 5,8'lik bir artışın söz konusu olacağını kaydederek, aylık bazda değerlendirildiğinde ise yüzde 0,5'e yakın bir artışın söz konusu olacağını belirtti.

''Dolayısıyla aylık zig-zaglardan ziyade, trende bakmak lazım'' diyen Sanayi ve Ticaret Bakanı, Mart ayından bu yana trendin yukarı döndüğünü, sanayi üretiminde, ihracatta ve kapasite kullanım oranındaki artışın 2010 yılı boyunca devam edeceğini kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...