Ergün: Bayram etkiledi, çarklar dönüyor

Sanayi Bakanı Ergün, sanayide Eylül ayındaki gerilemeye ilişkin olarak, "Gerileme, Eylül ayında bayram tatili olması ve çalışma gün sayısında azalma nedeniyledir. Genel trend değişmemiştir'' dedi.

Ergün: Bayram etkiledi, çarklar dönüyor

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ankara Sanayi Odasının (ASO) 6. Organize Sanayi Bölgeleri Başkanları Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, sanayi üretim endeksini değerlendirdi.


Ergün, sanayi üretim endeksinde eylül ayı itibariyle geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 azalma olduğunu hatırlatarak, bir önceki aya göre de binde 2'lik bir azalma olduğunu söyledi.

Burada genel trende bakılması gerektiğini kaydeden Ergün, 2009 mart ayından itibaren sanayi üretim endeksinde yukarı eğilimin yaşandığını ve trendin yukarı döndüğünü kaydetti. Mart ayına kadar ciddi bir düşüş yaşandığını ve Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 23,9 gerilemenin olduğunu hatırlatan Ergün, Mart'tan itibaren sanayi üretiminin yeniden toparlanmaya başladığını ve bir artış eğilimine girildiğini, trendin yukarıya döndüğünü anlattı.

Ağustos ayında da mevsimsel nedenlerle bir gerileme yaşandığını ifade eden Ergün, bu durumun ekonominin en iyi olduğu dönemlerde dahi yaşandığını söyledi. Bakan Ergün, ağustos aylarının mevsimsel nedenlerle üretim kaybının yaşandığı ay olduğunu belirterek, bu ayda işçilerin izne çıktığını, fabrikaların revizyona girdiğini ve üretimin yavaşlatıldığını kaydetti. Ergün, dolayısıyla ağustos ayındaki gerilemenin bir kötüye gidiş olarak yorumlanmasının doğru olmadığını ifade etti.

Eylül ayında bir önceki aya göre binde 2'lik azalma yaşanmasının da Eylül ayında bayram tatili olması ve çalışma gün sayısında azalmadan kaynaklandığını anlatan Bakan Ergün, şöyle devam etti:

''Yani 30 gün üzerinden değil 20 gün üzerinden hesaplanan bir üretim tablosu ile karşı karşıya kaldık. Yoksa Eylül ayında normal çalışma temposu ile devam edilseydi Ağustos'a göre birkaç puan artış görebilirdik. O açıdan genel eğilim, trend değişmemiştir. Trend, sanayi üretiminin artması istikametindedir, çarkların dönmesi istikametindedir.''

Eylül ayında üretim endeksinin bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8,6 azaldığına da işaret eden Ergün, şubat ayında yaşanan azalma ile mukayese edildiğinde yaşanan gerilemenin yüzde 24'lerden yüzde 8,6'ya düştüğünü söyledi. Bakan Ergün, trendin bu şekilde devam etmesi halinde beklentilerinin 2009 yılının son çeyreği itibariyle yeniden büyüme rakamlarının yakalanması olduğunu söyledi.

''Dolayısıyla bugün sanayi üretim rakamının bir önceki aya göre binde 2 düşmüş olması sanayimizde yeni bir sorunun ortaya çıktığına işaret eden bir tablo değil'' diyen Bakan Ergün, ekonominin sosyal bir bilim olduğunu ve ekonominin yüzde 60'ının psikoloji olduğunu belirtti.

Ergün, şöyle devam etti: ''Olumsuz psikoloji, insanların yatırım, tüketim eğilimini etkiler. Türkiye'de bu konuda büyük çabalar harcayanlar yok değil. (Toplumu nasıl yaparız da karamsarlığa kötümserliğe sevk ederiz, olumsuz psikoloji oluştururuz) diyenler var.

Bilerek ya da bilmeyerek bazı tavır ve davranışlar buna yol açabilir. Buna yol açmaya kimsenin hakkı yok. Böyle kötü yorumlar yapmayı gerektiren veriler değil ama ihtiyatlı olmayı, tedbirli olmayı bir takım sorunları daha yakından görmeyi ve daha hızlı bilgilendirme için tedbirler almayı gerektirecek veriler. Rakamlar kötümser ve iyimser de yorumlanabilir. Trend yukarı istikamette. Zaman zaman kırılmalar olabilir, mevsimsel şartlardan o ayın şartlarından kaynaklanabilir.''

Sayfa Yükleniyor...