Ergün: Orta vadedeki hedefi çoktan aştık

Türkiye’nin ikinci çeyrekte de yüzde 10,3’lük büyüme gerçekleştirdiğinin açıklanmasından sonra Sanayi Bakanı Ergün orta vadedeki hedefin çoktan geçildiğini ve yıl sonundaki büyümenin yüzde 6 civarında olacağını söyledi.

Ergün: Orta vadedeki hedefi çoktan aştık

Bugün açıklanan büyüme verilerine göre Türkiye ikinci çeyrekte yüzde 10,3 büyüme gerçekleştirdi. Konuyla ilgili olarak NTV’nin sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün beklentilerin yüzde 8-9 civarında olmasına karşın kendilerinin yüzde 10 büyüme beklediklerini ifade etti.


Ergün, “Türkiye küresel krizin etkilerini üzerinden hızla atan ülkelerden biri. Çin’den sonra dünyada en iyi büyüme rakamına sahip ikinci, Avrupa bölgesinde ise birinci ülke. Şu an itibariyle orta vadedeki hedeflerimizi çoktan aştık” dedi.

Orta vade hedefinin krizin en karanlık günlerinde ve önleri pek görülmeden yapıldığını anlatan Bakan Ergün buna rağmen ekonominin büyüyeceğini öngördüklerini kaydetti. “İlk yarıda yüzde 11 büyüme yaşadık. Bundan sonraki iki çeyrekte yüzde sıfır bile büyüsek yıl sonunda yüzde 5’lik bir büyümeye sahip oluruz ki biz yıl sonu için yüzde 6 ila 7 arası bir büyüme bekliyoruz” diyen Ergün bu büyümenin istihdam kaynaklarını da düzelteceğini belirtti.

Büyümenin temel nedenlerinin ülke içindeki ekonomik dinamizm, iç piyasanın genişlemesi ve özellikle özel sektör yatırımlarının artması olarak gösteren Sanayi Bakanı bu rakamların kendilerine güven verdiğini de anlattı.

Ergün, “Arjantin’in kredi notunun yükseldiğini görüyoruz. Arjantin durum olarak bizden daha iyi bir ülke değil. Şimdi bizimde kredi notumuz yükselecektir. Artık kredi verilebilecek ülkeler grubundan çıkıp güvenle yatırım yapılabilecek ülkeler arasında olmak istiyoruz” dedi.

Yeni belirlenecek orta vadeli hedeflerin uçuk olmayacağını, ayağı yere basan rakamlar olacağını açıklayan Ergün referandumun da Türkiye ekonomisine katkıda bulunduğunu söyledi.

Eskiden faiz oranlarının, enflasyonun, bütçe açığının yüksek olması gibi riskler olduğunu buna bir de siyasal risklerin eklendiğini belirten Bakan Ergün, “Şimdi siyasal riskleri azaltan süreç başladı” diyerek sözlerini sürdürdü.

Faiz oranlarının daha da düşmesini, borçlanma vadelerinin daha da uzamasını istediklerini kaydeden Ergün şimdi bu sürecin başladığına dikkat çekti.

Parlamento’nun açılmasıyla hızlı bir şekilde Anayasa değişikliklerinin yapılacağını söyleyen Sanayi Bakanı Ergün, bazı değişiklik maddeleri ile çalışmaların çoktan hazır olduğunu da açıkladı.

Darbecilerin yargılanması ile ilgili maddenin hiçbir demokratik ülke anayasasında bulunamayacağını, bu maddenin değişmesinin kendisini çok mutlu ettiğini ifade eden Ergün, “Şimdi darbecilere açılan davalarda nasıl sonuçlar çıkacağını, ceza verilip verilmeyeceğini yargı belirleyecek. Ancak süreç sadece darbecileri değil, o dönemde işkence yapan, kötü muamelede bulunanları da kapsıyor” diyerek sözlerini bitirdi.

Sayfa Yükleniyor...