Ergün: Tünelin ucunda araba yok

Merkez Bankası Başkanı Yılmaz'ın "Tünelin ucundaki ışık araba da olabilir" açıklamasını değerlendiren Sanayi Bakanı Ergün "Biz Türkiye için güneş ışığı olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Ergün: Tünelin ucunda araba yok

Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'ın "Tünelin ucundaki ışık araba da olabilir" şeklindeki açıklaması yeni bir tartışma yarattı.


NTV'de soruları yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, tünelin ucundaki ışığın araba olmadığını söyledi.

Ergün, "Dünyadaki gelişmeler, Türkiye'den biraz daha geriden geliyor olabilir. Biz krizin etkilerinden daha az etkilenen ülkeler arasındayız. Mart ayı itibariyle göstergelerde düzelme başladı. Türkiye Mart başı itibariyle bir çıkış trendine girdi. Aynı şeyi Avrupa'da, ABD'de göremiyoruz. Onlar için güneş ışığı mı, far ışığı mı buna temkinli bakmak gerekebilir. Bu ışık bizde güneş ışığıyla far ışğını ayıracak nitelikte. Biz Türkiye için güneş ışığı olduğunu düşünüyoruz. Mayıs ayındaki sanayi üretimi ve kapasite kullanımındaki artış, işsizlik oranlarının da daha düşük geleceğini gösteriyor" dedi.

ÖTV ve KDV indirimlerinin uzatılmasını değerlendiren Ergün, "Uygulama üç ay önce başladığında da değişik değerlendirmeler oldu. İndirim yapılan sektörler tüketim artışı nedeniyle önemli avantaj elde etti. Uygulama üretim artışı sağlamaya dönüktü. Her bir kalemde bir miktar ÖTV indiriminde azalma meydana getirdik ki, 'bu kalıcı değildir' demek istedik. Üç aylık sürenin sonunda bu bitecek, bu nedenle kademeli geçiş yaptık. İndirimlerle birlikte piyasadaki canlılığın süreceğini düşünüyoruz. Otomotivde ciddi bir dış talep daralması oldu ancak iç piyasada bu yıl ilk beş ayda geçen yıla göre daha çok otomobil satıldı" diye konuştu.

IMF KAYNAĞINA MECBUR DEĞİLİZ
Sanayi Bakanı IMF'yle ilişkileri de değerlendirdi: "Biz IMF'nin kurucu ortaklarından biriyiz. Brezilya'ya ne öneriyorsa bize de onu önerebiliyor. Halbuki arada çok farklılıklar olabiliyor. O yüzden biz beklentilerimizi önde tutan bir yöntem izliyoruz. Anlaşma olursa Türkiye'nin çıkarları doğrultusunda olacaktır. Dünyadan kopuk olmayan bir ekonomik modelle çalıştığını göstermek yönünden bir katkısı olabilir. Türkiye'nin IMF kaynaklarına mecbur olmasıyla ilgili bir tablo yok. Başka ülkelere uyan bize uymayan talepler olursa onun uygulanamaz nitelikte olduğunu görüşüyoruz. Anlaşma olduğunda paradan çok, Türkiye'nin dünya ekonomisiyle entegre olduğuna yönelik katkı sağlayacak."

TEŞVİK SİSTEMİ TEMMUZ'DA UYGULAMAYA GİRECEK
Teşvik sisteminin bir promosyon olduğunu kaydeden Ergün, "Temmuz başında uygulamaya girmiş olacak. Önemli olan burada Türkiye toplamda ne kadar kazanacaktır.  'Teşvik sistemi geç kaldı' deniyor. Aralık ayında açıklamış olsaydık, yüzüne bakan olmazdı. Şimdi tam işe yarayacağı zaman" dedi.

Sayfa Yükleniyor...