Albayrak: Ermenistan'daki nükleer santral kapatılmalı

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın genel kuruluna katılan Enerji Bakanı Albayrak, Ermenistan'daki 47 yıllık Metzamor Nükleer Santrali’nin kapatılması gerektiğini söyledi.

Albayrak: Ermenistan'daki nükleer santral kapatılmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Viyana'da düzenlenen Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın genel kuruluna katıldı.

Albayrak, nükleer güvenliğin sorumluluğu devletlere bağlı iken nükleer tehditlerin ve nükleer terörizmin sonuçlarının uluslararası sınırları aştığını vurguladı.

Albayrak şöyle devam etti: “Bugünün dünyasında bölgesel tehditler çok hızlı şekilde küresel olguya dönüşmektedir. Her ülke kendi nükleer santrali ile ilgili tedbirleri alsa bile sınırlarımızı aşan güvenlik risklerini görmezden gelemeyiz. Bu nedenle yasal çerçeveyle sınırlandırılmayacak geniş güvenlik perspektifine sahip olmalıyız. Muhtemel tehditlere karşı işbirliği içerisinde kararlı hareket etmek zorundayız. Her ülke en iyi çabalarını ortaya koymalıdır.”

Enerji Bakanı, Türkiye'nin, dünyanın nükleer silahlardan arındırılması ve barışçıl nükleer enerji kullanımının sağlanmasına yönelik çalışmalar yürüttüğünü anlattı.

Albayrak, kullanım tarihi geçmiş nükleer santrallerin emniyetinin Türkiye için endişe kaynağı olduğunu söyledi, buna örnek olarak Ermenistan'daki nükleer santrali gösterdi: “Metzamor Nükleer Santrali kapatılmalıdır. Bölge ve dünya, Çernobil kazasından sonra bir başka nükleer kazayı göze alamaz.”

Sayfa Yükleniyor...