Ernst&Young'dan Türkiye turizm raporu

Haziran ayından itibaren uçuşlar açılsa ve turistler gelmeye başlasa da, 2020 yılı turizm sezonu için oldukça sıkıntılı geçti. ErnstYoung tarafından turizm sektörüne yönelik hazırlanan rapora göre, sektör 2020'yi yüzde 60'ın üzerinde bir gelir kaybı ile kapatmaya hazırlanıyor. 2021'de ise turizm gelirlerinin yüzde 60'a varan oranda artabileceği kaydedildi. Raporu ntv.com.tr'ye değerlendiren turizmciler, aşı ve ilaç bulunması durumunda çok daha hızlı bir toparlanma yaşanabileceğini ve rapordaki öngörülerin kolaylıkla aşılacağını söyledi.

ErnstYoung'dan Türkiye turizm raporu

Arife Selin Gürer / ntv.com.tr

Turizm sezonu ana pazarı olan Avrupa'dan gelen karantina kararlarının ardından, 2020 sezonunu hedeflediği gibi uzatamadı.

Uluslararası denetim ve danışmanlık şirketi Ernst&Young tarafından turizm sektörüne yönelik hazırlanan rapora göre, turizmin Türkiye’nin gayrisafi milli hasılasına doğrudan katkısı bu yıl 15 milyar dolar civarında gerçekleşecek.

Bu, 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 60 düşüş olacağı anlamına geliyor.

2021 yılında ise gelirin 20-27 milyar dolar arasında gerçekleşebileceği ifade ediliyor.

Rapora göre sektörde 2019 rakamlarına dönüşün ise 3 yıl alması bekleniyor.

2021'İ SALGININ SEYRİ VE SEZON AÇILMA SÜRECİ BELİRLER

Rapora göre 2021'deki gelişmeleri salgının seyri ve otellerin sezonu açma süreci belirleyecek. 

Salgının seyri mevcut şekliyle devam ettiği ve otellerin 2021 yılı haziran-temmuz aylarında aktif olarak ziyaretçi ağırlayabildiği durumda, Türkiye'nin 2021 yılı turizm gelirlerinde bu yıla göre yüzde 35'lik bir artış bekleniyor. 

Daha hızlı bir toparlanma kaydedilmesi halinde ise Türkiye'nin turizm gelirlerinin 2021'de 2020'ye göre yüzde 60 yükselmesi öngörülüyor.

Ernst&Young'dan Türkiye turizm raporu - 1

"PATLAMA YAŞANABİLİR"

"Sektör 2020'yi yüzde 60'ın üzerinde bir gelir kaybı ile kapatabilir" öngörüsünün bölgelere göre farklılık göstereceğini söyleyen Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, "Çeşme bölgesinde henüz böyle bir kayıp yok. Bizde şu an gelir kaybı yüzde 30 civarında ancak Türkiye genelinde yıl sonunda böyle bir kayıp oranı görülebilir" dedi.

Raporda yer alan "2019 rakamlarına dönüşün 3 yıl alacağı" ifadesinin ise pandemi kadar önü görülmeyen bir tahmin olduğunu belirten Demir, "Dünya artık çok sıkıldı. Aşı ya da ilaç bulunursa, aşısını yapan seyahat edebilirse ciddi bir patlama olacaktır. 1 milyar insan pandemi öncesinde seyahat ediyordu. 2021'de bile bu rakamlara ulaşabiliriz 2023'e kalmaz. Özlediğimiz günlere döneriz" dedi.

"AŞI VE İLAÇ BULUNURSA BU SENARYO GEÇERLİ OLMAZ"

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TTGA) İcra Kurulu Üyesi H. Halil Özyurt ise, salgının sadece Türkiye'de yaşanmadığını ve bizim en hazırlıklı ülkelerden biri olduğumuzu belirtti.

Özyurt, "Türkiye'de Kültür ve Turizm bakanımız da sektörün içinden geldiği için önlemleri daha önce aldık. Turizm Geliştirme ve Tanıtma Ajansı (TTGA) geçen sene kuruldu. Otellerimiz güvenli turizm sertifikalarını aldı. İngiltere Türkiye'yi karantina uygulanacak ülkeler listesine almasaydı sezon kasımın 15'ine kadar devam edecekti. İspanya bile turizmde ülkemizin aldığı tedbirleri ön plana alıp onları uygulayacak. Çok daha kötü de olabilir çok daha iyi de olabilir. Gerekli önlemleri alabilirsek tesislerimizde maske-mesafe-hijyene dikkat edersek sağlıklı turizm yapmaya devam edilecek. Eğer aşı ve ilaç bulunursa, biz de sağlık kurallarına uyarsak problem çıkmayacaktır" şeklinde konuştu.

RUSLAR VE ALMANLAR İLK SIRADA

Türkiye'yi en çok Rusya ve Almanya'dan turistlerin ziyaret ettiğinin belirtildiği raporda, bu trendin devam edeceği öngörülüyor. 2020'nin ilk 8 ayında gelen turistlerin ülkelerine bakıldığında ise 790 bin kişi ile ilk sırada Almanya, 773 bin kişi ile ikinci sırada Rusya yer alıyor.

VİDEO: TURİZM SEKTÖRÜ İÇİN YENİ DESTEK PAKETİ 

Sayfa Yükleniyor...