Esenboğa'ya 'Airbus A380' pisti

Esenboğa Havalimanı'na, dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus A380'in inebileceği pist yapılması planlanıyor. Pistin yapımı için havalimanının güneydoğusundaki 2,5 milyon metrekarelik alan bu yıl kamulaştırılacak.

Esenboğa'ya 'Airbus A380' pisti

Ulaştırma Bakanlığı, Esenboğa Havalimanına 3. pist inşaatı için kamulaştırma yapılması yönünde beş yıl önce karar almış ve Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürülüğü ile Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı (DLH) Genel Müdürlüğü çalışmalarına başlamıştı. DLH'nın kamulaştırma projelerini tamamlamasına rağmen, Hazineden ödenek çıkmaması üzerine kamulaştırma çalışmalarını ötelemişti.

Ulaştırma Bakanlığı, havacılık sektöründeki gelişmeleri ve teknolojileri de göz önüne alarak, Esenboğa Havalimanına yapılması öngörülen pistin niteliklerini tekrar değerlendirdi. Türkiye'deki pistlerin genişliğinin 45 metre olması ancak dünyanın en büyük yolcu uçağı olan Airbus A380'in 60 metre genişliğindeki pistlere inebildiğini göz önüne alan Ulaştırma Bakanlığı, Esenboğa Havalimanına yapılması öngörülen 3. pistin Airbus A380'lerin inebileceği boyutta olmasına karar verdi.

DHMİ'nin Esenboğa Havalimanına inşa edilecek 3. pist için kamulaştırma yapılmasına yönelik ödenek alması üzerine DLH Genel Müdürlüğü kamulaştırma çalışmalarına başladı. Esenboğa Havalimanına yapılacak 3. pist için mevcut terminalinin güneydoğusundaki yaklaşık 2,5 milyon metrekarelik alan kamulaştırılacak. Kamulaştırılacak arsalar için bilirkişiler tarafından fiyat tespitinin yapılmasının ardından arsa sahipleri ile anlaşacak olan DLH Genel Müdürlüğü, bu yıl sonuna kadar kamulaştırma çalışmalarını bitirmeyi amaçlıyor.

Kamulaştırmanın tamamlanmasının ardından, Esenboğa Havalimanına 3. pist yapımı için ihale süreci başlatılacak.

Esenboğa Havalimanındaki mevcut iki pistten birinin acil iniş pisti olduğunu hatırlatan yetkililer, birbirine yakın olan iki piste aynı anda uçak iniş ya da kalkışı yapılamadığını, yapılması planlanan 3. pistin, mevcut pistle eş zamanlı kullanılabileceğini vurguladı.
        
ANTALYA HAVALİMANINDA KAMULAŞTIRMA        
DLH Genel Müdürlüğü, Antalya Havalimanındaki iki pistin arasında kalan 1,5 milyon metrekarelik alanın da kamulaştırmasını bu yıl tamamlamayı planlıyor. Havalimanındaki iki pistin arasında bulunan ve seracılık yapılan alanın kamulaştırılması için çalışmalar 2008 yılında tamamlanmış ancak finansman sağlanamadığı için kamulaştırma çalışmaları ertelenmişti.

Esenboğa ile Antalya Havalimanlarında DLH Genel Müdürülüğü tarafından yapılacak kamulaştırmaların bedellerini DHMİ Genel Müdürlüğü karşılayacak.
      

Sayfa Yükleniyor...