Esnaf ve sanatkarlara destek geliyor

Hükümet, küresel kriz sürecinde bir destek paketi de esnaf ve sanatkarlar için hazırlıyor. KOBİ'lerle sadece imalatçı esnaf ve sanatkarın yararlanabildiği KOSGEB kredileri, tüm esnaf ve sanatkarlara açılıyor. Esnaf kefalet kooperatiflerine borçlar nedeniyle oluşan hacizler kaldırılıyor.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, esnaf ve sanatkarlar için hazırlanan destek paketinin müjdesini TESKOMB yöneticilerinin katıldığı toplantıda verdi.

Paketin KOSGEB kredilerine yönelik bölümünde, şu anda sadece KOBİ kapsamındaki işletmelerle imalatçı esnaf ve sanatkarın kullandığı kredilerde kapsamının genişletilmesi ve  esnaf-sanatkarlara sıfır ve düşük faizli desteklerin 2009'da da sürmesi öngörülüyor.

Çağlayan'ın ikinci müjdesi, borçları nedeniyle hacizle uğraşan 120 binin üzerindeki esnaf ve sanatkara oldu. Çağlayan, "Ana paralarını ödemek şartıyla hemen onların evlerini, işyerlerini hacizlerini kaldıracağız ve kendilerine vereceğiz. Faizlerine de beş yıl vade yapacağız" dedi.

Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararnameyle kredi faizlerinde de indirim sağlandı. Çağlayan, kararnamenin ayrıntısını da açıkladı ve Halkbank'ın verdiği kredilerin faiz ödemeleri için Hazine'nin sunduğu katkının artırıldığını belirtti.

Sanayi Bakanı, "Bankacılık sisteminde en ucuz kredinin faizinin yüzde 25 olduğu ortamda benim esnaf ve sanatkarım yüzde 12 faizle kredi kullanacak" diye konuştu.

Sicil affı tasarısının 14 Ocak'ta Genel Kurul'da görüşüleceğini belirten Çağlayan, bankalara, "yasaya uyun" çağrısı yaptı: "Bankaların bazıları maalesef severler böyle zulüm yapmayı. Bankaları centilmen davranmaya, etik davranmaya, benim sanayicimin, tüccarımın, esnaf ve sanatkarımın yanında olmaya davet ediyorum."

Sayfa Yükleniyor...