Esnafın 22 milyar lira borcu silinebilir

SGK, esnaftan tahsil edemediği prim borçlarını 'tercihe göre' silmeye hazırlanıyor. Bağ-Kur kapsamındaki 24 ay ve üzeri prim borcu, üç ay içinde ödenmezse sigortalılık süreleriyle birlikte silinecek.

Esnafın 22 milyar lira borcu silinebilir

Esnafın Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) olan prim borcu 22 milyar lirayı aştı.

SGK yönetimi geçtiğimiz günlerde bir önlem olarak prim borcu 6 bin lira ve üzerinde olan yaklaşık 1 milyon esnafa ödeme yazısı gönderdi.

CNBC-e.com yazarlarından Prof. Dr. Cem Kılıç'ın Milliyet gazetesinde yer alan haberine göre, SGK esnaftan tahsil edemediği prim borçları için ayrıca yeni bir düzenlemeye gidiyor. Meclis’e henüz sevk edilen yeni bir Torba Yasa ile prim borcu olanlar için alternatif ödeme imkânları getiriliyor.

Yeni yasaya göre Bağ-Kur (4/b) kapsamında prim borcu olanlardan, 24 ay ve üzeri borca sahip olanların borçları, üç aylık ödeme süresi tanındıktan sonra, ödenmemesi durumunda sigortalılık süreleriyle birlikte silinecek. Yani borçlu oldukları dönemler sigortalı olarak artık değerlendirilmeyecek.

KAYBEDİLEN SÜRE TEKRAR KAZANILABİLECEK
Ancak bu durumda olanlar, hesaplarından silinen sigortalılık sürelerini yürürlükte olan 'borçlanma' kuralları çerçevesinde daha sonra borçlandıkları takdirde, tekrar kazanacak. Yani sigortalılık sürelerini kaybetmeyecekler.

Burada tamamen kişi tercihi esas alınacak. Silinecek prim borçlarının daha sonra borçlanılmasında, bugünkü borçlanma koşulları geçerli olacak. Yani prime esas kazanç ile bunun 6,5 katı arasından, serbest meslek mensubunun kendisinin belirleyeceği prime esas kazanç tutarı üzerinden borçlanma mümkün olabilecek.

HABERİN DEVAMI CNBCE.COM 'DA

Sayfa Yükleniyor...