Et ihalesini Hacılar kazandı

Et fiyatlarındaki artışı dengelemek amacıyla 4 bin 25 ton kasaplık sığır alımı için düzenlenen ihaleye yurt dışından Türk işadamlarına ait 3 firma teklif verdi. En düşük teklif Hacılar Helal Et'ten geldi.

Et ihalesini Hacılar kazandı

Et ve Balık Kurumu (EBK) Daire Başkanı Yusuf Gül'ün ihale komisyonu başkanlığında EBK genel müdürlüğünde düzenlenen ihaleye, yine yurt dışından 2 Türk firması şartname almasına karşın, 10 günlük teslim süresini kısa bularak teklif vermedi.


Basının yoğun ilgi gösterdiği ihaleye Berlin merkezli Hacılar Helal Et, Dituria Sro, Sc. Agro Hilal Srl firmaları teklif verdi.

İhalede en düşük teklifi 1.3 milyon Euro'yla Berlin merkezli Hacılar Helal Et verdi.

İhaleyi izleyen CHP Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, ihalede ikinci tekliflerin alındığı son aşamanın ardından gazetecilere bilgi veren Öğüt, ihaleye katılan 3 firmadan biri olan Sc. Agrohilal Srl'nin, evrakında eksiklik bulunduğu için ihaleden elendiğini belirtti.

Diğer firma Dituria Sro'nun da Ankara'ya 500 ton kasaplık sığır için 1 milyon 340 bin Euro teklif verdiğini ifade eden Öğüt, en düşük teklifi 1 milyon 299 bin 950 Euro ile Hacılar Türkiş Helal Gıda'nın sunduğunu açıkladı.

Et Balık Kurumu Yönetim Kurulunun konuya ilişkin kararını 2-3 gün içinde vereceğini ifade eden Öğüt, Adapazarı ve Adana için teslim süresi kısa olduğu gerekçesiyle firmaların teklif vermediğini söyledi.

İhalenin onaylanması halinde hayvanların 15 gün içinde Ankara'ya getirilebileceğini kaydeden Öğüt, ''İhalede oluşan fiyat çok düşük. Etin kalite ve hayvan sağlığı açısından gerekli denetimi yapılacak. Hayvanlar Türkiye'ye geldiği zaman denetimimizi yapacağız. Hayırlı olsun'' diye konuştu.

İhalenin başlangıcında basının sadece görüntü almasına izin verildi. Basın mensupları kısa bir süre görüntü aldıktan sonra dışarıya çıkarılırken, İhaleyi izleyen CHP Milletvekili Ensar Öğüt, ''Madem pazarlık usulü yapılacak neden basının önünde yapılmıyor'' dedi.

HAYVANLAR 10 GÜN İÇENDE TÜRKİYE'YE GETİRİLEBİLİR Mİ?
İhalede teklif veren Berlin merkezli Hacılar Helal Et firmasının sahibi Rıfat Kazancıoğlu, Türkiye'deki et fiyatlarının Almanya'ya göre yarı yarıya yüksek olduğunu belirtirken, Avrupa ülkelerinden getirecekleri canlı hayvanları Türkiye'de kesmeyi planladıklarını söyledi.

Şartname almasına karşın ihaleye katılmayan Avusturya menşeli Köseoğlu firmasının sahibi Mustafa Köseoğlu, Türkiye'de ve Avrupa'da 40 yıldır et ticaretiyle uğraştığını söyledi. Şartname almasına rağmen ihaleye katılmadığını ifade eden Köseoğlu, akreditif açıldıktan sonra hayvanların 10 gün içinde tesliminin istendiğini, ancak bu sürede 4 bin 25 ton hayvanın tesliminin mümkün olmadığını kaydetti.

İhaleyi ''göstermelik'' olarak nitelendiren Köseoğlu, ''Bir günde ancak 300 hayvanı yükleyebilirsiniz. 10 günde de 3 bin hayvan gelir. 4 bin 25 ton hayvanın bu kadar sürede yüklenip getirilmesi mümkün değil. İhale göstermelik. Ya hayvanlar geldi bir yerde bekliyor, ya da hazır'' diye konuştu.

Avusturya merkezli Altın Stern adına şartname alan Halil Bilici de teslim süresinin çok kısa olması nedeniyle şartname almalarına karşın ihaleye teklif vermediklerini söyledi. Bilici, hayvanların bu kadar kısa sürede nakledilmesinin mümkün olmadığını ve AB kuralları gereği bir hayvanın sadece 24 saat süreyle kara yoluyla taşınabildiğini de vurguladı.

Bu arada 4 bin 25 tonun yaklaşık 8 bin 500 civarında hayvan anlamına geldiği de belirtildi.

Sayfa Yükleniyor...