Et ve Balık Kurumu'ndan doğrudan müdahale

Merkez Bankası'nın yüksek dolara karşı verdiği savaş, Et ve Balık Kurumu için de ilham oldu. EBK da bundan böyle, fiyatlara 'doğrudan müdahale' edecek.

Et ve Balık Kurumu'ndan doğrudan müdahale

Düzenleyici kurumlara bir yenisi daha ekleniyor. Et ve süt fiyatlarındaki oynaklık ve kimi spekülatörlerin et fiyatlarını yükseltmek için hayvan pazarlarından topladıkları büyükbaş ve küçük baş hayvanları kesmeyip, elinde tutması, yeni yasa taslağı için ilham kaynağı oldu.Bir dönem kapatılması düşünülen Et ve Balık Kurumu, AK Parti iktidarı tarafından, geniş yetkilerle donatılan kuruma dönüştürülüyor. Kurum, et ve sütte fiyat dalgalanmalarının olumsuz etkilerinin ortadan kaldırmak, ürün arzı ve çiftçi gelirlerinde istikrarı sağlamaktan sorumlu olacak.

Geniş yetkilerle donatılacak Et ve Balık Kurumu, süt üretiminin azaldığı dönemlerde sütü alıp, süt tozuna çevirirken, süt üretiminin bütün aylara yayılması, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların doğum dönemlerinin ayarlanması gibi politikalardan sorumlu olacak. Kurum, Kurban Bayramı döneminde değişen et fiyatlarına müdahale için hayvan kesim tarihlerini ayarlayacak, spekülatörlerin girişimini engellemek için gerektiğinde ithal etle piyasaya et sürebilecek. Yerli et üretimini ve verimini artırmak için hayvan ırklarının değiştirilmesine ilişkin politikalar da Et ve Balık Kurumu'na emanet edilecek.

Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, önceki gün TBMM'de yaptığı konuşmada, bunun ilk ipucunu vererek, et ve süt fiyatlarındaki dalgalanmalara EBK ile müdahale edeceklerini açıkladı. Eker; et, süt ve yem fiyatlarıyla ilgili olarak da özellikle geçen zaman içerisinde Türkiye'de piyasaların düzenlenmesi bakımından zaman zaman ithalat yapıldığını, 26 Nisan 2010 tarihinde ortalama 16.3 TL olan dana karkas fiyatının 2 Ocak 2012 tarihi itibarıyla ortalama 14.62 TL'ye düştüğünü belirtti. Eker, şu bilgileri verdi: 'Et üretimini artırmak için ilk defa 2011 yılında, etçi ırklarda çevirme melezlemesinden doğan buzağılarda ilave destek getirilmiştir. Buzağı başını 150 lira ilave destek uygulaması hayata geçirilmiştir' dedi.

Eker, süte verilen teşvikleri de şöyle anlattı: '2009-2010 yıllarında büyükbaş sütüne 4 kuruş/litre, küçükbaş sütüne 10 kuruş/litre destek verilmiş olup, 2011 yılı ilk üç aylık döneminde büyükbaş sütüne verilen destek 8 kuruş/litreye, küçükbaş sütüne verilen destek ise 15 kuruş/litreye yükseltilmiş, 2011 yılı ikinci ve üçüncü üç aylık dilimi için büyükbaş sütüne 6 kuruş/litre, küçükbaş sütüne 15 kuruş/litre destek verilmiştir.'

Sayfa Yükleniyor...