Etki yatırımcılığı İstanbul'da konuşuldu

İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD), 'Gelişen Avrupa Etki Günü’nde etki girişimci ve yatırımcılarını İstanbul’da buluşturdu.

Etki yatırımcılığı İstanbul'da konuşuldu

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Uluslararası Özel Sektör ve Kalkınma Merkezi (IICPSD) ile Karadeniz İklim ve Ticaret Girişimi (CLIMBIZ), Karadeniz Ticaret ve Yatırım Promosyon Programı (BSTIP), Investment Ready Programı ve Toniic ortaklığında düzenlenen “Gelişen Avrupa Etki Günü” 26 Eylül 2013 tarihinde UNDP’nin İstanbul merkezinde bir çok sayıda uluslararası ve yerel sosyal girişimci ve yatırımcıyı biraraya getirdi. Avrupa ve Bağımsız Devletler Topluluğu’ndan gelen katılımcıların yanı sıra, Türkiye’den de idari, kurumsal ve akademik düzeyde temsilciler bu buluşmada yer aldı.

Türkiye’den Yatırım ve Tanıtım Ajansı Başkan Yardımcısı Arda Ermut ve Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) Genel Sekreteri Dr. Mete Çakmakcı’nın yanı sıra, eTohum, Endeavor Türkiye, LabX, Frittata Tasarım, IPC ve Galata İş Melekleri başta olmak üzere çeşitli özel sektör ve sivil toplum aktörleri katılım gösterdi.

Yurtdışından ise ResponsAbility AG, Avrupa Yatırım Fonu (EIF) NESsT, Social Investment Fund 05 (Slovenya), Bamboo Finans (Lüksemburg) ve SEAF gibi etki yatırımı ve sosyal girişimcilik üzerine çalışan kurumlar katılım göstererek deneyim ve görüş paylaşımında bulundu.

IICPSD Direktörü Dr. Simona Marinescu toplantıda sosyal ve etki girişimciliğine destek vermenin önemini vurguladı:

“2009’da toplam tutarı yaklaşık 50 milyon dolardan önümüzdeki senelerde 500 milyon dolar gibi yüksek bir seviyeye ulaşacak olan ‘Etki Yatırımı’ küresel çapta büyümeye devam ediyor. Sosyal ve etki girişimciliğine destek vermek, daha kapsayıcı piyasalar, çevreye ve topluma duyarlı şirketler, daha gelişmiş ekonomiler ve daha iyi toplumlar yaratmak için ihtiyacımız olan yenilikçi finansal çözümdür. İstanbul’da gerçekleşen CLIMBIZ toplantısı, Gürcistan, Macaristan, Moldova, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye ve Yunanistan’dan katılan birçok cesur girişimciyi, risk almaktan korkmayan etki yatırımcılarıyla biraraya getirerek, bu sektörün uygulanabilirliğini ve geleceğini test etmek ve yenilikçi sosyal işletmeleri sınamak suretiyle bir köprü görevi üstlendi. IICPSD olarak bizler, etki girişimciliğinin özel sektörün olumlu gücü sayesinde piyasa trendlerini değiştireceğinden ve böylelikle insanların hayat kalitelerinin gelişeceğinden eminiz.”

Etki yatırımcılığı, kalkınma alanında giderek önem kazanan bir kavram haline geldi. Etki yatırımcıları, finansal kaynaklarını sadece kar amaçlı olarak değil, aynı zamanda çevresel ve sosyal değer yaratma amacıyla da kullanmaktadırlar. Avrupa Etki günü, gelişen Avrupa’daki etki yatırımı sektörünün gelişmesi için gereken sosyal ağların kurulması, stratejilerin belirlenmesi ve kapasite geliştirilebilmesi amaçlarıyla  düzenlendi.

Sayfa Yükleniyor...