Euro/dolar paritesi 11 yılın en düşüğünde

Yunanistan seçimlerinde kemer sıkmaya karşı çıkan Syriza Partisi'nin zafer kazanması, euronun dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. Parite 1,1098'e kadar geriledi.

Euro/dolar paritesi 11 yılın en düşüğünde

Yunanistan'da hafta sonunda yapılan erken genel seçimleri mali yardım ve tasarruf önlemlerine karşı çıkan Syriza partisinin kazanmasının ardından Yunanistan'ın uluslararası kreditörleriyle pazarlığa başlayacağı endişeleri euronun dolar karşısında 11 yılın en düşük seviyesine gerilemesine yol açtı.

Euro, dolar karşısında 1,1098 ile 2003 Eylül'den bu yana görülmemiş düzeye gerilerken, döviz işlemcileri kısa vadede parlamentodaki sandalyelerin yüzde 36.3'ünü alan Syriza'nın yüzde 50'nin üzerinde bir destek sağlayıp sağlayamayacağını izleyecek.

Lira karşısında 2,62 lira düzeyine çekilen euro, daha sonra 2,63 liranın üzerine çıkarak, 2,6380 - 2.6390 lira düzeyinde haraket etmeye başladı.

Parlamentoda salt çoğunluğu sağlayacak bir hükümet kurulması Yunanistan'ın kreditörleri olan AB ve IMF ile daha sıkı bir pazarlığa girmesine yol açabilir.

Bankaların yayımladığı araştırma notlarına göre Syriza yüzde 50'nin üzerinde destek sağlayabilirse Asya piyasalarında Euro'da görülen satışlar artabilir ve opsiyon bariyerinin bulunduğu 1,10 dolar düzeyi test edilebilir.

Analistler ise seçimin Euro'ya etkisinin uzun vadede daha incelikli bir etkisinin olacağını, Syriza partisinin eninde sonunda Avrupa Birliği ve diğer kreditörler ile eşgüdüm içinde çalışmak zorunda kalacağını tahmin ediyorlar.

DOLAR 2,37'Yİ AŞTI

Bu arada bankalararası piyasada dolar 2,37'yi aştı. Bankacılar haftanın en önemli iç gündem maddesinin yarın açıklanacak 2015'in ilk enflasyon raporu, dış gündemin ise Çarşamba günü sonuçları açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı olacağını belirtiyor. Piyasa oyuncuları hem TCMB'den hem de Fed'den önümüzdeki dönemde faizlerin seyrine ilişkin verilecek mesajları takip edecek.

BORSA DÜŞÜŞLE BAŞLADI

Borsa İstanbul, haftaya yüzde 0,21 düşüşle 90 bin 549 puandan başladı.

BIST 100 endeksinin 90 bin ve 89 bin seviyelerinin destek konumunda olduğunu belirten analistler, yurt içinde kapasite kullanımı, yurtdışında ise Euro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak makroekonomik verilerin izleneceğini kaydediyor.

PETROL KAZANIMLARINI VERDİ

Euro/dolar paritesindeki gelişmeler petrol fiyatlarını da aşağıya çekti. Euronun dolar karşısında gerilemesinin etkisiyle ABD hafif hampetrolünün varil fiyatı 45 doların da altına inerek, 44.35 dolara kadar geriledi. ABD petrolü daha sonra 44.90 - 45.20 dolar aralığına toparlandı.

Suudi Arabistan kralının ölümünün ardından, geçen haftanın son günü 49 dolar düzeyine yükselen Brent petrolünün fiyatı da 48 doların da altına çekilerek 47.85 dolara kadar indi. Brent daha sonra 48.20 - 48.50 dolar aralığında hareket etmeye başladı.

ALTINDA GÜVENLİ LİMAN ALIMLARI

Syriza’nın borç koşullarında yapacağını söylediği sıkı pazarlıkların Avrupa’da istikrarsızlık yaratacağı endişeleriyle artan "güvenli liman" alımları altın fiyatlarının yönünü yeniden yukarıya döndürdü. Geçen hafta 1,300 doların üzerine çıktıktan sonra 1,290 doların altına çekilen bir ons altının fiyatı bugün Hong Kong’da 1,298.36 dolara kadar yükseldi. Altın daha sonra 1,290 - 1,292 aralığına çekildi.

Sayfa Yükleniyor...