Euro rahat nefes aldı

Alman Anayasa Mahkemesi, Almanya'nın Euro Bölgesi kurtarmalarına katkıda bulunmasını hukuka uygun buldu.

Euro rahat nefes aldı

Almanya'da Anayasa Mahkemesi, Yunanistan ve Portekiz gibi borç krizine giren ülkelere Almanya'nın sağladığı mali yardımların yasal olup olmadığı konusunda hükmünü açıkladı.

Alman Anayasa Mahkemesi Almanya'nın Euro Bölgesi kurtarmalarına katkıda bulunmasının engellenmesini talep eden davaları reddetti. Mahkeme, mali yardımı hukuka uygun buldu.

Mahkemenin açıklamasında, hükümetin herhangi bir yardım kararı almadan önce parlamento bütçe komisyonunun onayını alması gerektiği ve Alman bütçesi üzerine yük getirecek kararlarda parlamentonun da söz hakkının olması gerektiği vurgulandı.

Mahkemenin parlamentoya daha fazla söz hakkı vermesinin, Avrupa'nın krize cevap verme hızını düşürebileceği belirtiliyor.

Anayasa Mahkemesi mali katkının hukuk dışı olduğuna karar verseydi, Euro Bölgesi'ndeki borç krizi ile mücadele stratejisi riske girecekti. Bu da Euro'nun geleceğiyle ilgili belirsizliğe neden olacaktı.

MERKEL: KARAR BİZİ TEYİT ETTİ
Almanya Başbakanı Angela Merkel, Anayasa Mahkemesi'nin bugün açıkladığı kararın, kendi hükümetinin Euro Bölgesi'ndeki krizle mücadele çerçevesinde izlediği yolun teyit edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Merkel parlamentoda yaptığı konuşmada, ortak Euro Bölgesi tahvillerinin çıkarılması fikrine şiddetle karşı olmayı sürdürdüğünü, tahvillerin çıkarılması halinde istikrar birliğinden çok borç birliğine neden olacaklarını ifade etti.

Euro'nun başarısız olmayacağını da vurgulayan Merkel, euronun başarısız olmasına izin verilmeyeceğinin altını çizdi.

EURO VE BORSALARA MORAL
Mahkemenin kararının ardından Euro, dolar karşısında 1,4071'den 1,4137'ye kadar yükseldi. Avrupa borsalarındaki yükselişler yüzde 3'e yaklaştı. İMKB'de de yüzde 1'in üzerinde artış var.

Sayfa Yükleniyor...