Euro rekor kırdı, borsa yüzde 1.2 düştü

Euro, içeride 2,38'i aşarak TL karşısında tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı, dolar 28 ayın zirvesine çıktı. Borsada yüzde 1.2 kayıp yaşandı.

Euro rekor kırdı, borsa yüzde 1.2 düştü

Avrupa'daki borç krizi endişeleri piyasanın gündemine otururken, kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten gelen açıklamayla piyasalarda dalgalanma yaşandı. Ancak AB liderler zirvesinden gelen üç ülkeye yardım haberi kayıpların azalmasını sağladı.

Avrupa ortak para birimi Euro, bankalararası piyasada 2,38 liraya kadar çıkarak Türk Lirası karşısındaki rekorunu yeniledi.

Dün 2,3620 liradan kapanan Euro güne 2,3720 lira seviyesinden başladı. Yunanistan'ın borç krizinin çözümüne ilişkin haberler Euro açısından olumlu bir seyir getirirken Euro/dolar paritesi 1,4295'e kadar çıktı. Buna bağlı olarak Euro iç piyasada satışta 2,3700 seviyesinin üstünde kalmayı sürdürdü.

2010 yılını 2,0720 liradan kapatan Euro, Haziran ayı sonunda 2,3500 liraya yükselmişti.

DOLAR 1,67'Yİ AŞTI
Bankalarası piyasada dolar yeniden 1,67'nin üzerine çıktı. Dolar 1,6760'la 28 ayın zirvesini gördü.

İMKB'DE YÜZDE 1.2'LİK DÜŞÜŞ
Borsada sert düşüş yaşanıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'in Türkiye ekonomisinde ısınma sinyalleri görüldüğü ve not artışının cari açık kaynaklı olarak belirsiz olduğu yönündeki açıklamalarının yanı sıra, Avrupa borsalarındaki düşüşün de tetiklediği satışlarla İMKB'de kayıp yaşandı.

Borsa ilk seansta yüzde 3.21'lik düşüşle 59 bin 657 puana geriledi. Borsa seans içinde 59 bin 434 puana kadar indi. İkinci seansta da kaybını sürdüren endeks günü yüzde 1.22 düşüşle 60 bin 882 puandan tamamladı. AB liderler zirvesinden üç ülkeye yardım çıkması haberiyle borsalar toparlanırken, İMKB de olumlu havadan etkilendi ve kayıplarını azalttı.

FITCH NE DEDİ?
Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch analisti Ed Parker, Türk ekonomisinde ısınma sinyalleri görüldüğünü belirterek, Türkiye'nin cari açık sorunu yüzünden AB'deki krize diğer gelişmekte olan ülkelerden daha açık olduğunu ve yüksek cari açığa bağlı belirsizlik nedeniyle not artışının da belirsiz olduğunu söyledi.

Sayfa Yükleniyor...