Euro ve dolarda son rakamlar (18 Kasım 2016)

Fed'in faiz artışına yakın olduğu beklentisiyle dolar 3,40'ı aşarak rekor kırdı. Euro ilk kez 3,61'in üzerine çıktı.

Euro ve dolarda son rakamlar (18 Kasım 2016)

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın faiz artışına yönelik açıklamalarının ardından dolarda global değer kazancı ve içerideki siyasi endişelerle dolar ve euro rekor kırdı.

Bankalararası piyasada dolar 3,4080 ile tüm zamanların en yüksek düzeyini gördü. Euro da gün içinde 3,6105'e çıkarak rekorunu tazeledi. 

Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı öncesinde konuşan Başbakan Binali Yıldırım döviz kurundaki artışın değerlendirileceğini, gereken kararların alınacağını söyledi. Açıklama sonrası dolar ve euro zirve seviyelerden geriledi.

Fed Başkanı Janet Yellen, aralık ayında faizin artabileceğine yönelik mesajlar verdi. Bu da yatırımcıların dolara olan talebini artırdı. 

Analistler, son dönemde açıklanan verilerin Fed'in faiz artırımını desteklediğini belirtiyor. ABD 10 yıllık tahvil getirileri yüzde 2,34 ile Aralık 2015'ten beri en yüksek düzeye çıktı.

Yurtiçinde başkanlık, anayasa değişiklikleri, referandum gibi unsurlar ile jeopolitik riskler TL'deki kırılganlığın artmasına neden oluyor. 

Euro ve dolarda son rakamlar (18 Kasım 2016) - 1

TRUMP'LA YÜKSELİŞ HIZLANDI

ABD'de Donald Trump'ın başkan seçilmesi sonrasında dolarda global bazda yukarı yönlü hareket başladı. Trump'ın seçim vaatlerinin uygulamaya konulması halinde enflasyonun artacağı ve Fed'in öngörülene göre daha fazla faiz artırımına gidebileceği düşüncesi doların küresel piyasalarda güçlenmesini sağladı.

Euro ve dolarda son rakamlar (18 Kasım 2016) - 2 Doların başlıca altı para birimi karşısındaki değerini ortaya koyan dolar endeksi Trump sonrası hızlı yükseldi.

TL BU YIL YÜZDE 16 DEĞER KAYBETTİ

Merkez Bankası, son dönemde döviz piyasasında artan volatilite sonrası aldığı piyasayı destekleme yönlü adımlar atsa da bu doların hızını kesmedi.

Türk Lirası'nın dolar karşısındaki değer kaybı yılbaşından bu yana yüzde 16'yı buldu. Kasım başından bu yana değer kaybı yüzde 9'u aştı.

DOLAR NEDEN YÜKSELİYOR?

Sayfa Yükleniyor...