Euro ve Merkel rahat nefes aldı

Almanya Parlamentosu geçici kurtarma fonunun yetkilerinin genişletilmesini büyük çoğunlukla destekledi.

Euro ve Merkel rahat nefes aldı

Almanya'da parlamento Euro Bölgesi yardım fonu olarak da bilinen Avrupa Finansal İstikrar Fonu'nun (EFSF) yetkilerinin artırılmasını 85 ret oyuna karşı 523 oyla kabul etti.

Değişikliklerin onaylanmasının Euro, dolar karşısında 1,3679'a kadar yükseldikten sonra 1,3636 düzeyine geriledi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisinin (CDU) üst düzey yetkililerinden Peter Altmaier, Merkel'in muhalefet desteğine ihtiyaç duymadan oylamayı kazandığını, koalisyondan beklenenin üzerindeki sayıda milletvekilinin kabul yönünde oy kullandığını söyledi.

Avrupa Komisyonu ise Alman parlamentosundaki oylamada EFSF yetkilerinin artırılmasının kabul edilmesinin memnuniyetle karşılandığını ve onay sürecinin Ekim ortasına kadar tamamlanmasının beklendiğini açıkladı.

EFSF'ye verilen yeni yetkiler fonun, tahvil pazarına müdahale edip hükümetlere tedbir niteliğindeki kredi kanallarının genişletilmesi ve onlara banka sermayelerinin güçlendirilmesi için özel amaçlı kredi sağlanmasına olanak tanıyor.

Tasarıyla Euro Bölgesi'nde borç sorunları olan Yunanistan gibi ülkelere yeni krediler sağlanmasında kullanılan Avrupa Mali İstikrar Fonu'nun yetkileri arttırılırken, Almanya'nın fona katkısı da 123 milyar Euro'dan 211 milyar Euro'ya çıkarılıyor.

Fon'un büyüklüğünün ise 440 milyar Euro olması planlanıyor. Ancak bu miktar bile gözlemciler tarafından Euro Bölgesi'nde borç krizini çözmeye yetecek büyüklükte görülmüyor.

Sayfa Yükleniyor...