Euro'nun tahtı sarsılıyor

Yunanistan ve Avrupa Birliği’nin diğer zayıf ekonomilerinin tetiklediği borç krizi kıtanın ortak para birimi Euro'nun güvenilirliğini sarsıyor.

Euro'nun tahtı sarsılıyor

Aylar önce doların geleceği merak konusu olurken, şimdi de Euro'nun tahtı sarsılıyor.

AB'li bazı ülkelerin tetiklediği borç krizi Euro'yu da etkiliyor. Ekonomistler Euro'nun yeniden değerlenmesi için ulusal sorunlara bir an önce çözüm bulunması gerektiğini savunuyor.

Euro'nun izlediği seyir, piyasaları ve politikacıları rahatsız etmeye devam ederken, Almanya ve büyük ihtimalle Fransa'nın üzerindeki Yunanistan’ı borç krizinden kurtarma baskısı her geçen gün artıyor.

BBC’de yayımlanan bir analizde, Euro Bölgesi'ni korumanın bu hafta Brüksel’de istihdam ve büyüme üzerine gayri resmi bir toplantı gerçekleştirecek olan AB yetkililerinin gündemlerinde önemli bir yer tutacağına değinildi. Analizde aynı zamanda Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) da yardıma hazır bir şekilde beklediğine dikkat çekildi.

Yunanistan’ın kamu borcu sorunu için çözüm önerileri konuşulmaya başlamış olsa da, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, “Yunanistan kuralları yıkmanın bedelinin ağır olacağının farkına varmak zorunda” dedi.

Sorunun çözümü konusunda bütün gözler Almanya’ya çevrilmiş durumda ancak IMF’nin devreye girme ihtimali de konuşuluyor. Hatta IMF’nin Yunanistan’ın borcunun ödenmesi konusunda, AB kadar sert taleplerde bulunmayacağı belirtiliyor.

BORÇ KRİZİNE İZİN VERİLMEYECEK
Analizde, çözüm ne olursa olsun, Yunanistan’ın çökmesine izin verilmeyeceği bilinse de asıl korkunun bu sorunun kıtanın geneline yayılması olduğu belirtildi. Küresel piyasalarda ellerinde Portekiz ve İspanya’ya ait tahviller bulunan yatırımcılar gelişmeler doğrultusunda paniğe kapılarak erken satışlar gerçekleştirdi.

Ancak yatırımcıların korkusunun asıl kaynağı bambaşka. Krizin eninde sonunda biteceğine inanan yatırımcılar, halihazırda yara alan euronun geleceğinden endişe ediyor.

Bu korku bazı analistler tarafından da dile getirildi. İngiltere bankası Standard Chartered’ın ekonomistlerinden Gerard Lyons, son yazısında, “Euro'nun ayakta kalması için, siyasi bir birliğe dönüşmesi gerekiyor” dedi.

Lyons Euro'da eksik olan şeyin mali birlik olduğuna dikkat çekti ve “ulusal ekonomilerin çok farklı olduğu ya da ortak mali politikaların olmadığı bir grupta ortak bir para birimi kullanmazsınız” değerlendirmesini yaptı.

EURO SARSILDI
Analizde ise Euro'nun ilk kez yürürlüğe girdiği zaman, bazı ekonomistlerin 16 farklı ülkenin tek bir para birimi kullanmasının sorun yaratacağına dikkat çektiği hatırlatıldı. Geçen 10 yılda bu ekonomistleri haklı çıkaran bir gelişme yaşanmasa da, son zamanlarda euronun ilk günlerindeki sıkıntıları geri dönüyor gibi görünüyor.

Yunanistan’ın tetiklediği ve AB’nin diğer zayıf ekonomilerinin katkıda bulunduğu ülke borcu krizi en çok kıtanın ortak para birimi Euro'ya zarar verdi. Ekonomistler Euro bu krizi atlatsa bile para birimini gelecek günlerde zor zamanlar beklediğine dikkat çekiyor.

Sayfa Yükleniyor...