Euro'ya 17'nci ortak geliyor

Euro Bölgesi'ndeki zor duruma rağmen Estonya, bölgenin 17'nci üyesi oluyor.

Euro'ya 17'nci ortak geliyor

AB'ye 2004 yılında katılan Baltık ülkesi Estonya, 1 Ocak'ta dahil olacağı Euro Bölgesi'nin 17. üyesi olacak.

Kurtarılan Yunanistan ve İrlanda'nın ardından Portekiz ve İspanya'yı da tehdit etmeye başlayan borç krizine rağmen Euro Bölgesi'ne katılma iradesi gösteren Estonya'nın bu tutumu ortak para Euroya güvenin hala varlığını koruduğunu gösteriyor.

AB Komisyonunun, mayıs ayında Estonya'nın Euro Bölgesi'ne giriş için enflasyon, bütçe açığı ve borçluluk oranı gibi kriterleri karşıladığı yönünde görüş bildirmesinin ardından AB ve maliye bakanları ile Avrupa Parlamenstosu, 1,3 milyonluk Baltık ülkesinin ortak paraya geçişini onaylamıştı.

Küresel ekonomik krizden ağır etkilenen ve geçen yıl yüzde 15'e yakın küçülen Estonya'nın Euro Bölgesindeki ilk icraatı, borç krizindeki Euro ülkelerini kurtarmak için oluşturulan Avrupa Finansal İstikrar Fonuna 800 milyon Euro katkı olacak.

Tallinn'deki Manior Business School profesörlerinden Andres Arrak'ın ''düğüne davet edildik, vardığımızda cenaze töreniyle karşılaştık'' şeklinde yorumladığı Euro'ya geçişe karşı birçok kampanyanın da düzenlendiği ülkede muhalefet ''Titanik'e son bilete hayır'' sloganını kullanıyor.

20 milyar dolarlık ekonomiye sahip Estonya'da kişi başına düşen milli gelir 15 bin dolara yaklaşıyor. AB Komisyonu 2010 yılında Estonya'da büyüme oranının yüzde 2,4, enflasyon oranının yüzde 2,7, işsizlik oranının yüzde 17,5 ve kamu borcunun gayrı safi yurt içi hasılaya oranının yüzde 8 düzeyinde gerçekleşmesini bekliyor.

1999 yılında 11 AB üyesinin (Almanya, Fransa, İtalya, Avusturya, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Finlandiya, İrlanda, İspanya ve Portekiz) oluşturduğu Euro Bölgesi'ne Yunanistan 2 yıl sonra dahil oldu. Yeni AB üyelerinden Slovenya'nın 13'üncü üye olarak 2007 yılında katıldığı Euro kulübüne 2008 yılı başında Kıbrıs Rum kesimi ve Malta, 2009 başında da Slovakya dahil oldu.

Estonya'nın ardından diğer Baltık ülkeleri Letonya ve Litvanya'nın ise 2014 yılında girmeyi planladığı Euro Bölgesi'ne Romanya, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Polonya'nın en erken 2015 yılında katılması bekleniyor. 330 milyon nüfusa sahip Euro Bölgesi'nin milli geliri 8,4 trilyon Euro'yu buluyor.

Sayfa Yükleniyor...