Ev sahiplerinden vergi alınacak!

Büyükşehirlerdeki sınai ve ticari işletmelerden, ev sahiplerinden yüzde 3-5 oranında büyükşehir vergisi alınması planlanıyor.

Ev sahiplerinden vergi alınacak!

Toplumda yaşamanın topluma belli bir maddi yük getirdiği ve bunun karşılığının ödenmesi gerektiği düşüncesinden hareketle oluşturulan 'kelle vergisi' Türkiye'de de gündeme geliyor.
Gelir İdaresi Başkanlığı ve Vergi Konseyi'nin üzerinde çalıştığı taslağa göre, yerel yönetimlerin gelirlerinin artırılması ve yeni kaynak yaratılması amacıyla okul işyeri servislerinden "özel kent vergisi", ticari ve sınai işletmelerden, ev sahiplerinden 3-5 "Büyükşehir vergisi" alınması öngörülüyor. "Kullanana ödet" sistemiyle, okul, işçi servislerinden de vergi alınması düşünülüyor.

Maliye hız verdi

Maliye Bakanlığı, vergi sisteminde köklü değişiklikler hedefleyen Gelir Vergisi Yasa taslağına yönelik çalışmalara hız verdi. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da, gelir vergisi yasasının 2010 yılında yenileneceği ve vergiye gönüllü uyumun artırılması ve vergi tabanının genişletileceği vurgulandı.

Programda, "Belediye ve il özel idarelerinin mali yapılarının güçlendirilmesi ve hemşerilerine karşı yönetim sorumluluklarının artırılması amacıyla, öz gelirlerinin artırılmasına yönelik düzenleme hayata geçirilecek.

Yerel idareler imar ve altyapı hizmeti sonrasında varlıkların değerinden ortaya çıkan artışlardan daha fazla yararlanacak" denildi.

Ülkeye adım atandan bile aldılar

ABD, İngiltere, Kanada ve Yeni Zelanda'da çeşitli dönemlerde uygulanan kelle vergisi (poll tax), ülkeye adım atanlardan ve seçimlerde oy kullanmak isteyenlerden de alındı.
Ekonomik kriz yüzünden gelir kaybına uğrayan çok sayıda şehirde gündeme geliyor. İnternet üzerinden yapılan tartışma platformları ve bloglarda alternatif vergi yolu olarak da tartışmaya açılan kelle vergisi birçok şehre ek gelir sağlarken, halkın tepkisini çekiyor.

Emlaktimes

Sayfa Yükleniyor...