Facebook'un üç milyarderi

Forbes dergisinin listesinde Microsoft'un patronu Bill Gates üst üste 17. kez birinci sırada yer aldı. Facebook'un üç kurucusu listede kendine yer buldu. En genç zengin de yine Facebook'tan.

Facebook'un üç milyarderi

Amerikan Forbes dergisi, en zengin 400 ABD'li 2010 listesini açıkladı. Microsoft'un patronu Bill Gates, 54 milyar dolarlık servetiyle bir kez daha listenin en üst basamağında yer aldı. Böylece Gates, arka arkaya 17. kez birincilik koltuğunu başkasına kaptırmamış oldu.

Bill Gates'i 45 milyar dolarla ünlü yatırım gurusu Warren Buffett, 27 milyar dolarla ise yazılım devi Oracle'ın kurucusu Larry Ellison takip etti.

Bill Gates'in ardından ikinci sırayı servetini 5 milyar dolar artırarak 45 milyar dolara çıkaran Warren Buffet, üçüncü sırayı ise 27 milyar dolar değerindeki serveti ile Oracle'ın kurucusu Larry Ellison aldı.

Listenin dördüncü sırasında Wall-Mart'ın varisi Christy Walton servetini, bu yıl 24 milyar dolara çıkarırken, Koch Kardeşler 21,5 milyar dolarlık servetleri ile beşinci sırayı paylaştı.

Facebook'un üç milyarderi - 1 Mark Zuckerberg servetini yüzde 245 artırdı.

EN GENÇ ZENGİN FACEBOOK'TAN
Listede yer alanlar arasında Facebook'un kurucusu Mark Zuckerberg de bulunuyor. Listenin 35'inci sırasında yer alan Zuckerberg, servetini bu yıl yüzde 245 oranında artırarak, 6.4 milyar dolara çıkardı.

Facebook'un kurucularından Dustin Moskovitz, 290'ıncı sırada yer alarak listenin en genç milyarderi oldu. 26 yaşında ve Zuckerberg'den yalnızca 8 gün küçük olan Moskovitz'in serveti 1.4 milyar dolar.

Listeye yeni giren 26 kişiden biri olan Eduardo Saverin de Facebook'un kurucularından biri. 356'ncı Saverin'in serveti 1.15 milyar dolar.

Listede yer alan bir başka isim ise Manchester United'ın sahibi Malcolm Glazer ve ailesi oldu. Glazer, listenin 34'üncü sırasında bulunuyor.

Listenin en zengin kadını, 12,5 milyar dolar değerindeki serveti ile Anne Cox Chambers oldu. Cox Enterprises'in sahibi olan 90 yaşındaki Cox, listenin 19'uncu sırasında yer aldı.

Sanat ve televizyon dünyasının da yer aldığı listenin 110'uncu sırasında 3 milyar dolarlık serveti ile film yapımcısı ve yönetmen Steven Spielberg ile 130'uncu sırasında 2,7 milyar dolarlık serveti ile televizyon sunucusu Oprah Winfrey bulunuyor.

400 KİŞİ İSPANYA'YA BEDEL
2009 Forbes 400 listesinde yer alan zenginlerin 217'si geçen yıl servetlerini artırdı, 84'ünün serveti ise azaldı.

Forbes 400'de yer alanların toplam serveti ise bu yıl yüzde 8 oranında artarak 1,27 trilyon dolardan 1,37 trilyon dolar seviyesine çıktı. Listede yer alanların toplam serveti, İspanya ve Kanada'nın Gayri Safi Yurt içi Hasılası'na (GSYH) denk geliyor.

Listenin ilk 10'unda yer alanların toplam serveti 270,8 milyar dolar değerinde bulunuyor. Listede yer alan 231 milyarder 2006-2010 döneminde Demokrat Parti'ye toplam 6,2 milyar dolar değerinde bağış yaptı. 247 milyarder ise Cumhuriyetçi Parti'ye söz konusu dönemde toplam 7,3 milyar dolar değerinde bağışta bulundu.

Amerikalı zenginlerin servetlerine servet katmaları dikkat çekti. Forbes listesine giren zenginlerin toplam serveti geçen yıla oranla yüzde 8 arttı. Böylece zenginlerin toplam serveti 1 trilyon 270 milyar dolardan, 1 trilyon 370 milyar dolara yükselmiş oldu.

Sayfa Yükleniyor...