Faiz 1.5 yılın zirvesinde

Merkez Bankası'nın borç verme faizini artırması sonrasında gösterge tahvilin faizi yüzde 9.45'e yükseldi.

Faiz 1.5 yılın zirvesinde

Merkez Bankası'nın dünkü toplantısında borç verme faizleri artırmasının ve genişletici politika görüşünü kaldırmasının ardından gösterge tahvilde dün başlayan yükseliş bugün de devam etti.

Bileşik faiz Mayıs 2010'dan bu yana en yüksek olan yüzde 9.45 seviyesine yükseldi ve böylece iki günlük yükseliş 75 baz puanı aştı.

Gösterge faiz dün akşam son işlemlerde yüzde 9.14, bu sabah piyasa açılışında ilk işlemlerde ise yüzde 9.19 seviyesindeydi.

Merkez Bankası'nın artık büyümeden ziyade enflasyona odaklandığını belirten Commerzbank gelişmekte olan ülke döviz piyasaları Stratejisti Thu Lan Nguyen, "Bu PPK kararı son iki açıklamaya göre oldukça şahince bir görünüme işaret ediyor. Bu önemli bir değişim, genişletici görünümden sıkılaştırıcı görünüme geçiş anlamına geliyor. Bir çok piyasa oyuncusunun artık Merkez Bankası'ndan gösterge faizi de artırmasını beklediğinden, bu Türkiye bono piyasalarına satış olarak yansıyor" dedi.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dünkü toplantısında borç verme faizlerinin önemli ölçüde artırılması yoluyla faiz koridorunun genişletirken, bir önceki metinde yer alan ve piyasa tarafından "faiz indirebilirim" söylemi olarak görülen gerekirse genişletici bütün politika araçlarının genişletici yönde kullanılabileceği görüşüne bu toplantı karar metninde yer vermeyerek daha şahince bir görünüme geçti.

Merkez Bankası, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5.75 düzeyinde sabit tuttuğu, borçlanma faiz oranı yüzde 5 düzeyinde sabit tuttuğu, borç verme faiz oranı yüzde 9'dan yüzde 12.5'e, piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 8'den yüzde 12'ye yükseltti.

Sayfa Yükleniyor...