Faiz fetvası bankaları harekete geçirdi

İlahiyat profesörü Hayrettin Karaman'ın geçen ayki yazısının ardından, İslami bankacılık prensiplerine göre çalışan katılım bankaları, Hazine ile GES takası için harekete geçti.

Faiz fetvası bankaları harekete geçirdi

Katılım bankalarının en tepedeki danışmanı olan ünlü İlahiyat Profesörü Hayrettin Karaman, geçen ayki bir yazısında, Hazine’nin çıkardığı Gelire Endeksli Senetler'in (GES) devlet tahvilinden farksız olduğunu yani faiz içerdiğini belirtti.

Fetva niteliğindeki bu tespitin, katılım bankaları üzerindeki etkisini, Vatan gaztesinden Ufuk Şanlı haberleştirdi.

'Dikkat para faizde!' başlıklı haberde, 'fetva' üzerine ellerinde 1 milyar liralık GES olan katılım bankaları, Hazine'nin kapısını çaldığı belirtildi.

Katılım bankaları, açtığı GES ihalesine katılmadıkları Hazine'den, halen kasalarında bulunan Gelire Endeksli Senetler'in ‘dini açıdan daha uygun’ ürünlerle takas edilmesi istedi.

Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri Osman Akyüz, "Hazine yetkilileri ile bir araya geldik. Bu tahvillerin itfa tarihine kadar bunları kira sertifikası yani sukuk ile takas etmelerini rica ettik. Eğer itfa tarihi olan Ağustos’a kadar sukuk çıkarsa bizlerde ciddi anlamda rahatlayacağız" bilgisini verdi.

Sayfa Yükleniyor...