Faiz tarihte ilk kez tek haneye indi

Merkez Bankası kısa vadeli faiz oranlarını 0.75 puan indirerek yüzde 9.75'e çekti.

Faiz tarihte ilk kez tek haneye indi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, yılın dördüncü toplantısında beklentilerin üzerinde faiz indirimine gitti.

Kurul kısa vadeli faiz oranlarını 0.75 puan indirdi. CNBC-e anketinde yarım puanlık indirim bekleniyordu.

Karar sonrasında  borçlanma faiz oranı yüzde 9.75'e, borç verme faiz oranı da yüzde 12.25'e çekildi. Böylece gösterge faiz tarihte ilk kez tek haneye inmiş oldu. Son 6 ayda faizde yapılan indirim de 7 puana ulaştı.

Kurul, iktisadi faaliyetteki yavaşlamanın yılın ilk çeyreğinde de süreceğini belirtti. Kuruldan yapılan açıklamada şöyle denildi: "Uluslararası kredi piyasalarındaki sorunlar devam etmekte, küresel ekonomiye ilişkin göstergelerde henüz somut bir iyileşme gözlenmemektedir. Bu çerçevede iktisadi faaliyetteki toparlanmanın zaman alacağı ve enflasyon üzerindeki asağı yönlü baskıların süreceği düsünülmektedir. Ayrıca, petrol ve diğer emtia fiyatlarındaki birikimli düşüşlerin de katkısıyla kısa vadede enflasyondaki düşüşün hızlanacağı tahmin edilmektedir.

AŞAĞI YÖNLÜ RİSKLER ORTADAN KALKMADI
Kurul, politika faizlerindeki indirimlerin 2009 yılı sonunda enflasyonun hedefin belirgin olarak altında gerçekleşme olasılığını azalttığını düşünmektedir. Buna rağmen, finansal koşullardaki ek sıkılığın kısmen devam etmesi ve küresel finans piyasalarındaki sorunların reel üzerindeki etkilerinin boyutuna ilişkin belirsizliklerin halen yüksek seviyede seyretmesi, asağı yönlü risklerin tamamıyla ortadan kalkmadığına işaret etmektedir.

SONRAKİ İNDİRİM ÖLÇÜLÜ OLUR
Merkez Bankası, fiyat istikrarını sağlama temel amacı ile çelişmemek kaydıyla, uluslararası piyasalardaki sorunların ekonomimiz üzerindeki etkilerini sınırlamak için üzerine düşen tedbirleri almaya devam edecektir. Kurul, bundan sonraki faiz indiriminin ölçülü olabileceği ve şartlara bağlı olarak para politikasının aşağı yönlü esnekliğini uzunca bir süre korumasının gerekebileceği değerlendirmesinde bulunmuştur."

SALAR: MB'NİN FAZLA YERİ KALMADI, YÜZDE 9'A İNER
Merkez Bankası'nın kararını ntvmsnbc'ye değerlendiren A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar şunları söyledi: "Faizin tek haneye inmesi sembolik anlamda çok şey ifade ediyor. Bu anlamda önemli bir mesaj. Piyasa faizleri MB'nin kararlarıyla birlikte hareket etmiyor. Önemli olan MB'nin faiz indirim sürecine devam edeceğine dair verdiği işaret. MB mümkün olduğunca, şartlar el verdiği ölçüde aşağı doğru indimeye zorlayacak. Faizin artık fiziki bir sınırı var; çok da fazla indirim anlamında yerimiz kalmadı. Yıl sonuna kadar yüzde 9'u görebiliriz. MB daha kontrollü ve yavaş bir indirim süreciyle devam edecektir. Yüzde 12.5 olan piyasa faizinin yüzde 12'lerin altına kalıcı olarak gitmemesi gerektiğini düşünüyorum. Enflasyon yüzde 7 ise faizin yüzde 12'nin altına gitmesi rasyonel olmaz."

Sayfa Yükleniyor...